Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» підписав у Канаді останній документ про використання українського урану у виробництві ядерного палива

НАЕК «Енергоатом» підписав з канадською компанією Cameco угоду, яка була останнім необхідним етапом для реалізації програми використання українського урану при виробництві ядерного палива для АЕС України. Про це повідомила пресслужба держкомпанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 11 квітня в Канаді підписаний «Договір на зважування, відбір проб, проведення аналізів, зберігання та організацію транспортування уранового концентрату» (УОК) виробництва ДП «СхідГЗК».
  • Документ регламентує фізичне постачання УОК з України до Канади та повʼязані із цим умови. Зокрема, договір передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на «СхідГЗК», до Канади та подальше використання уранового концентрату для конверсії та постачання природного гексафториду урану (UF6) на збагачення.
  • Голова «Енергоатома» Петро Котін назвав це «знаковою подією для української ядерної галузі», яка гарантує її стабільність. 
  • За його словами, підписання договору дає зелене світло практичному втіленню раніше підписаних контрактів між компаніями.

Контекст

19 березня в Лондоні «Енергоатом» і Cameco уклали угоди про забезпечення стабільного постачання урану для виробництва ядерного палива

Угода передбачає, що «Енергоатом» упродовж 2024–2035 років буде повністю забезпечений гексафторидом природного урану, який постачатиметься для збагачення та подальшого використання у виробництві ядерного палива. 

Також передбачається продаж Канаді урану, який видобувається на українському «СхідГЗК».

Це вже не перший успішний досвід співпраці компаній. У 2019-му та 2021-му роках Cameco постачала урановий оксидний концентрат для виробництва ядерного палива для потреб українських АЕС.

Україна вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440, заявляли раніше в Міненерго. Проєкт реалізується НАЕК «Енергоатом» у межах співпраці з американською компанією Westinghouse.

На виробничій лінії українського підприємства вироблятимуть тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. 

Котін раніше заявляв, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива Україна планує вийти за три роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні