Категорія
Новини
Дата

Росія торік заробила понад $1 млрд від експорту ядерного палива, «Росатом» домінує в глобальному ланцюжку поставок – NYT

Вартість постачання ядерного палива за останній рік зросла, внаслідок чого понад $1 млрд від експорту надійшло до російського бюджету, згідно зі звітом Королівського інституту обʼєднаних служб, пише The New York Times. Європі важко позбутися залежності від «Росатому».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія через свою державну компанію «Росатом» домінує у глобальному ланцюжку ядерних поставок. У 2021 році вона була третьою за величиною постачальницею урану в Європі, на частку якої припадало 20% від загального обсягу. 
  • Для країн із реакторами російського виробництва це створює дуже велику залежність. У пʼяти країнах Євросоюзу кожен реактор збудовано Росією. Крім того, найближчим часом планується ввести в експлуатацію ще два в Словаччині та два будують в Угорщині, що зміцнить партнерські відносини з «Росатомом» у далекому майбутньому.
  • Протягом багатьох років оператори цих атомних електростанцій не мали вибору. «Росатом» через свою дочірню компанію ТВЕЛ був практично єдиним виробником виготовлених тепловиділяючих збірок – останнього кроку в процесі перетворення урану на ядерні паливні стрижні, які живлять реактори.
  • Після вторгнення в Україну в лютому 2022-го деякі європейські країни почали відходити від російської ядерної енергетики.
  • Чеська енергетична компанія CEZ підписала контракти з японо-американською Westinghouse Electric Company та французькою Framatome на постачання тепловидільних зборок для свого заводу в Темеліні. Фінляндія скасувала проблемний проєкт із «Росатомом» з будівництва ядерного реактора та найняла Westinghouse для проєктування, ліцензування та постачання нового типу палива для свого заводу. Болгарія підписала нову 10-річну угоду з Westinghouse про постачання палива для існуючих реакторів. Польща збирається побудувати свою першу АЕС із трьома реакторами Westinghouse.
  • Словаччина та навіть Угорщина, найближчий союзник Росії у Європейському Союзі, також звернулися до постачальників альтернативного палива.
  • «Ми бачимо багато реальних рухів, – сказав Тарік Чохо, президент підрозділу ядерного палива в Westinghouse, додавши, що війна в Україні прискорила пошук нових постачальників у Європі. – Навіть Угорщина хоче диверсифікуватись».
  • За словами Вільяма Фріберна, старшого керуючого редактора з ядерної енергетики S&P Commodity Insights, після вторгнення РФ «майже кожна країна, в якій експлуатувався російський реактор, почала шукати альтернативні джерела». Проте навіть за наявності нових угод у Європі постачання розпочнуться не раніше, ніж за рік, а в деяких випадках і кілька років.
  • Згідно з новим звітом журналу Nature Energy, хоча війна «підірве позиції «Росатома» в Європі і завдасть шкоди репутації надійного постачальника», його становище у світі може залишитися сильним.

Контекст

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі, пише Bloomberg. Дані про торгівлю свідчать, що продажі російського ядерного палива та технологій за кордоном зросли більш ніж на 20% у 2022 році. Закупівлі країн – членів Європейського Союзу досягли найвищого рівня за три роки. Від Єгипту та Ірану до Китаю та Індії цей бізнес РФ процвітає.

«Росатом» постачає приблизно пʼяту частину збагаченого урану, необхідного для 92 реакторів у США. У Європі на компанію покладаються комунальні підприємства, які виробляють електроенергію для 100 млн людей. 

The Washington Post писала, що держкорпорація «Росатом» могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива, Україна закликала Захід запровадити санкції проти компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні