Категорія
Новини
Дата

Україна використовуватиме власний уран при виробництві ядерного палива. «Енергоатом» і канадська Cameco підписали угоду

НАЕК «Енергоатом» і канадська компанія Cameco підписали угоду про використання українського урану при виробництві ядерного палива для всіх українських АЕС. Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угода передбачає, що «Енергоатом» упродовж 2024–2035 років буде повністю забезпечений гексафторидом природного урану, який постачатиметься для збагачення та подальшого використання у виробництві ядерного палива. 
  • Також передбачається продаж Канаді урану, який видобувається на українському «СхідГЗК».
  • Це вже не перший успішний досвід співпраці компаній. У 2019 та 2021 роках Cameco постачала урановий оксидний концентрат для виробництва ядерного палива для потреб українських АЕС.
  • «Ми вже маємо хороший досвід співпраці з канадськими партнерами і сьогодні поглиблюємо це співробітництво. Укладання таких стратегічних домовленостей – питання національної безпеки України», – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

Контекст

Україна вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440, заявляли раніше в Міненерго. Проєкт реалізується НАЕК «Енергоатом» у межах співпраці з американською компанією Westinghouse.

На виробничій лінії українського підприємства вироблятимуть тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. 

У 2023 році планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року – на промислове виробництво голівок для паливних касет. Зазначені компоненти будуть використовувати для виробництва ядерного палива для потреб «Енергоатома» на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції.

Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявляв, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива Україна планує вийти за три роки.

Низка європейських країн наразі залежать від російських ядерних технологій. Водночас Україна перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. В перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн, заявляв Галущенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні