Категорія
Новини
Дата

Енергосистема України переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії – Галущенко

Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, пише Суспільне. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Не можу назвати цифру. Але велика кількість підстанцій «Укренерго», які передають електроенергію. Це наймасштабніша атака, і зараз вона до речі відбувається кожну ніч», – сказав міністр.
  • За його словами, йдеться про наймасштабнішу атаку на енергетику України, навіть якщо брати 2022-2023 роки, коли ці атаки почалися з 10 жовтня, і масовану атаку 9 березня 2023-го.
  • «Ворог атакує масштабно. Це і з точки зору засобів ураження. Тому що, якщо протягом 2022-2023 років ми спостерігали десь в середньому близько 100 засобів ураження одночасно, то, наприклад, 22 березня це було більше 150», – заявив Галущенко.
  • За його словами, атаки посилюються, і масштаб, відповідно, і вплив атак набагато більший.

Контекст

У ніч на 22 березня здійснено наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

3 квітня Росія атакувала енергетичну інфраструктуру в Харківській та Дніпропетровській областях, на об’єктах пошкоджено обладнання. Міненерго повідомило, що постраждала СЕС у Дніпропетровській області – це перший удар по сонячній електростанції в тилу.

Українська енергосистема встояла, і до блекауту, який намагалися створити росіяни, далеко, каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Чому Росія не змогла досягнути мети, чи могли росіяни зруйнувати дамбу ДніпроГЕС, коли буде відновлено енергопостачання, чи повʼязана атака з ударами по російських НПЗ та чи продовжуватимуться подібні атаки, читайте тут.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко повідомив FT, що Росія змінює підхід до атак по українській енергетиці. За словами Тімченка, під час попередньої зимової кампанії, спрямованої проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, нападаючи на розподільні станції й трансформатори по всій країні. Але тепер російські ракети націлюють на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».

Друга важлива відмінність від зими 2022–2023 років полягає в тому, що Росія тепер також використовує дорогі високоточні балістичні ракети, сказав депутат Андрій Герус, голова парламентського комітету з питань енергетики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні