Категорія
Новини
Дата

Росія знову бʼє по енергетиці. Постраждала ДніпроГЕС та низка обʼєктів по всій Україні, є перебої зі світлом

2 хв читання

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, у низці областей є перебої зі світлом. Ворог випустив по Україні понад 60 «шахедів» і майже 90 ракет різних типів, заявив президент Володимир Зеленський.

Ключові факти

  • Ворог вночі 22 березня атакував українську енергетику, мета якої – спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни, наголосив Галущенко.
  • Міністр повідомив про влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Крім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС.
  • За словами Галущенка, у частині регіонів є перебої зі світлом. «Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання. Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло», – зазначив міністр.
  • Зокрема, росіяни атакували ДніпроГЕС у Запоріжжі, рух автомобілів через греблю перекрили. Російська ракета поцілила в тролейбус, який рухався через дамбу, постраждали десятки людей, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 
  • «Укргідроенерго» повідомила, що на ГЕС триває пожежа. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики. «Загрози прориву немає. Ситуація на плотині станції контрольована», – йдеться в повідомленні. 
Росія знову бʼє по енергетиці. Постраждала ДніпроГЕС та низка обʼєктів по всій Україні, є перебої зі світлом /Фото 1

Telegram-канали публікують фото наслідків ракетного удару по ДніпроГЕС у Запоріжжі

Росія знову бʼє по енергетиці. Постраждала ДніпроГЕС та низка обʼєктів по всій Україні, є перебої зі світлом /Фото 2

Telegram-канали публікують фото наслідків ракетного удару по ДніпроГЕС у Запоріжжі

Росія знову бʼє по енергетиці. Постраждала ДніпроГЕС та низка обʼєктів по всій Україні, є перебої зі світлом /Фото 3

Telegram-канали публікують фото наслідків ракетного удару по ДніпроГЕС у Запоріжжі

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Окупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики Харкова, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. За його словами, місто фактично повністю без світла. Всі екстрені служби вже працюють. 
  • Також є влучання і в об’єкти критичної інфраструктури в Кривому Розі. За даними міського голови Олександра Вілкула, росіяни поцілили в об’єкт критичної інфраструктури.
  • Під ударом опинилися обʼєкти енергетики у Вінницькій та Львівській областях, розповіли голови ОВА Сергій Борзов та Максим Козицький.
  • Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури та житлові будинки у Хмельницькому. ОВА повідомляє про поранених та одну загиблу.
  • Під час ракетної атаки о 5:10 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що зʼєднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України, повідомила НАЕК «Енергоатом». Зараз найбільша в Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС − Феросплавна», яку тільки нещодавно відремонтували.
  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що за цю ніч ворог випустив понад 60 «шахедів» і майже 90 ракет різних типів. «Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам та близьким загиблих від цього терору», – йдеться у заяві Зеленського.
  • Він зазначив, що у всіх містах, які постраждали від атаки, вже працюють необхідні служби. «Триває відновлення постачання електрики. Харків та область, Запоріжжя, Сумщина, Полтавщина, Дніпропетровщина, Одещина, Хмельницький та область, Вінниччина, Франківщина – всюди, де це потрібно, від ночі тривають відновлювальні роботи», – заявив президент.
  • Загалом ворог застосував 151 засіб повітряного нападу: 63 ударні БпЛА типу Shahed-136/131, 12 балістичних ракет «Іскандер-М», 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, пʼять крилатих ракет Х-22, сім аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», дві керовані авіаційні ракети Х-59, 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400, повідомило Командування повітряних сил ЗСУ.
  • В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі: 55 ударних БпЛА типу Shahed-136/131, 35 крилатих ракет Х-101/Х-555, дві керовані авіаційні ракети Х-59.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні