Категорія
Новини
Дата

Росія змінює підхід до атак по українській енергетиці, тепер фокусується на електростанціях у конкретних регіонах – FT

Росія змінила тактику нападу на енергетичну інфраструктуру України, використовуючи високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених районах, ніж Київ, деякі з них не зможуть бути повністю відновлені до наступної зими, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Українські офіційні особи заявили, що збитки, завдані Москвою, хоч і не такі масштабні, були гіршими, ніж узимку 2022–2023 років, і очевидною метою тепер є постійна, непоправна шкода.
  • У період з 22 по 29 березня Росія атакувала сім теплових електростанцій – все в інших регіонах, окрім Києва, який має одні з найкращих засобів протиповітряної оборони в країні. Російські ракети також вразили дві гідроелектростанції.
  • Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко повідомив, що якби не тепла погода, імпорт енергоносіїв із ЄС та збільшення виробництва відновлюваної енергії, Україна зіткнулася б із масовими відключеннями електроенергії, як це сталося у 2022-2023 роках.
  • За словами Тімченка, під час попередньої зимової кампанії, спрямованої проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, нападаючи на розподільні станції та трансформатори по всій країні. Але тепер російські ракети націлюють на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».
  • Керівник відділу комунікацій «Укренерго» Марія Цатурян зазначила, що наразі та сама кількість ракет, які РФ використовувалапід час зимової атаки минулого року, зараз спрямована на пʼять-шість енергетичних обʼєктів в одному регіоні. За її словами, РФ намагається відключити від енергопостачання великі промислові райони та міста.
  • Друга важлива відмінність від зими 2022–2023 років полягає в тому, що Росія тепер також використовує дорогі високоточні балістичні ракети, сказав депутат Андрій Герус, голова парламентського комітету з питань енергетики.
  • Однак РФ, як і раніше, використовує дрони у великих кількостях, як дешевший спосіб вразити інші частини енергетичної системи, наприклад трансформатори, за словами Андрія Черняка, представника ГУР.

Контекст

У ніч на 22 березня було здійснено наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 

Українська енергосистема встояла, і до блекауту, який намагалися створити росіяни, далеко, каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Чому Росія не змогла досягнути мети, чи могли росіяни зруйнувати дамбу ДніпроГЕС, коли буде відновлено енергопостачання, чи повʼязана атака з ударами по російських НПЗ та чи продовжуватимуться подібні атаки, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні