Категорія
Новини
Дата

Росія вперше атакувала сонячну електростанцію в тилу – голова «Укренерго»

Росіяни 3 квітня вперше цілеспрямовано атакували сонячну електростанцію в тилу, повідомив на пресконференції голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, пише «Укрінформ». За даними Міненерго, ворог атакував СЕС на Дніпропетровщині.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Це перший, принаймні на моїй памʼяті, випадок цілеспрямованої атаки на обʼєкт відновлюваної енергетики», – сказав Кудрицький.
  • За його словами, йдеться не про атаку в межах зони бойових дій, а саме про удар по тиловій СЕС.
  • Унаслідок потепління загальне споживання електроенергії падає, тому гострого дефіциту в енергосистемі не фіксують, зазначив голова «Укренерго». При цьому відбувається сезонне зростання виробництва електроенергії сонячними електростанціями.
  • Росія протягом минулої доби атакувала енергетичну інфраструктуру в Харківській та Дніпропетровській областях. Міненерго повідомило, що постраждала СЕС у Дніпропетровській області.

СЕС на Дніпропетровщині

У Дніпропетровській області налічується понад 60 СЕС загальною потужністю 747 МВт, що робить її лідером з розвитку сонячної енергетики в Україні. 

Найпотужнішою із них є Покровська СЕС (Нікопольський район) – 240 МВт, 840 000 панелей. Цього достатньо для 200 000 домогосподарств. Її називають найбільшою СЕС у Європі.

ДТЕК Покровська СЕС введена в експлуатацію в жовтні 2019 року. Загальний обсяг інвестицій склав €193 млн.

Нікопольська СЕС потужністю 200 МВт – одна з найбільших в Україні (після ДТЕК Покровської СЕС) і Європі. ДТЕК Нікопольська СЕС введена в експлуатацію в 2019 році. Загальний обсяг інвестицій склав €216 млн.

На обʼєкті встановлено 750 000 панелей. У 2020 році ДТЕК Нікопольська СЕС згенерувала в енергосистему України 332 млн кВт*год – цього достатньо, щоб забезпечувати електроенергією 165 000 домогосподарств протягом року.

Контекст

В ніч на 22 березня було здійснено наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Міністр енергетики Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 

За кошти донорів, внесені до фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. «На сьогодні у фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше €40 млн – на них здійснюватимуться закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування», – наголосив міністр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні