Категорія
Новини
Дата

Energy storage в Україні. Дванадцять переможців аукціону надаватимуть послуги «Укренерго» за п’ятирічними контрактами в євро

1 хв читання

Переможцями аукціону «Укренерго» з закупівлі допоміжних послуг для балансування енергосистеми стали 12 претендентів з 39-ти, повідомила пресслужба компанії.

Переможці мають побудувати системи збереження енергії загальною потужністю 99 МВт до вересня 2025 року. Наразі в Україні немає жодної промислової батарейки, яка б надавала послуги «Укренерго».

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • В аукціоні «Укренерго» взяли участь 39 компаній. Верхня межа ціни – 1339,82 грн за МВт. Виграли компанії, які готові надавати допоміжні послуги за ціною від 589 грн до 1001 грн за МВт.
  • Учасники аукціону запропонували 368 МВт при потребі «Укренерго» 99 МВт.
  • Переможці аукціону отримають фіксований у євро контракт з «Укренерго» на п’ять років. У них буде рік на будівництво системи збереження енергії та її сертифікацію.
  • Всі учасники аукціону – нові на ринку електричної енергії, що свідчить про те, що в Україні будуть побудовані нові генеруючі потужності, йдеться у повідомленні «Укренерго».
  • Наступний довгостроковий аукціон держкомпанія проведе 22 серпня. Там зможуть взяти участь компанії, готові побудувати системи збереження енергії, газову генерацію чи біогазові установки загальною потужністю 1000 МВт і надавати інші допоміжні послуги «Укренерго» протягом п’яти років.

Контекст

В Україні наразі немає жодної системи збереження енергії, яка б надавала «Укренерго» допоміжні послуги.

Першу в Україні промислову батарейку потужністю 1 МВт побудувала ДТЕК Ріната Ахметова у 2021-му на території Запорізької ТЕС, у нині тимчасово окупованому Енергодарі. «Це був пілотний проєкт, який дав змогу випробувати технологічну схему і технічні параметри», – сказав керівник напряму зберігання енергії ДТЕК Вадим Уткін.

Компанія «МХП Еко Енерджі» у грудні 2023 року встановила систему збереження енергії потужністю 1 МВт для власних потреб у кулінарному цеху в Києві.

У 2023-му ОККО, Kness та інші компанії отримали можливість збудувати системи збереження енергії на понад $500 млн. Раніше ми розповідали, хто може створити новий для України ринок і як на ньому заробити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд