Категорія
Новини
Дата

«єОселя» під 0%. Хто та на яких умовах може отримати пільговий кредит на житло

«ПриватБанк» почав співпрацювати з трьома міськими та обласними адміністраціями в межах програми кредитування житла «єОселя». За умовами двосторонніх угод, адміністрації компенсуватимуть позичальникам відсотки за кредитами, отриманими по «єОселі», повідомляє «ПриватБанк» у своєму Telegram-каналі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «ПриватБанк» і Департамент економічної політики Львівської обласної державної адміністрації підписали двосторонній договір про співробітництво в частині компенсації відсотків на придбання житла за державною програмою «єОселя».
  • Відтепер кадрові військовослужбовці, правоохоронці, ветерани війни та учасники бойових дій можуть придбати житло в іпотеку у Львові та Львівській області на пільгових умовах.
  • За умовами Програми компенсації відсоткової ставки за іпотечними кредитами окремих категорій громадян у Львівській області, для військових, правоохоронців і членів їхніх сімей відсоткова ставка 3% буде повністю компенсована коштом обласного бюджету. Для ветеранів війни та членів їхніх сімей, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих ветеранів війни та для загиблих захисників і захисниць України відсоткову ставку знижено до 4% річних.
  • Подібні двосторонні угоди «ПриватБанк» підписав із Криворізькою міською радою та Одеська військова адміністрацією.
  • В Кривому Розі відсоткова ставка 3% буде повністю компенсована коштом міського бюджету кадровим військовослужбовцям, правоохоронцям, медикам, вчителям, науковим або науково-педагогічним працівникам, в Одесі – коштом обласного бюджету, скористатися пропозицією можуть лише військовослужбовці.
  • Крім «ПриватБанку» договори з обласними військовими адміністраціями та місцевою владою про часткову компенсацію ставки підписали «Ощадбанк» та «Укргазбанк», пише «Інтерфакс-Україна». 
  • «Ощадбанк» домовився про компенсацію відсоткової ставки з чотирма обладміністраціями: Одеською, Львівською, Закарпатською та Чернівецькою, а також Криворізькою міськрадою. Компенсація ставки поширюється на різні пільгові групи залежно від умов договору з кожною обладміністрацією або міськрадою.
  • «Укргазбанк» має аналогічні угоди із Закарпатською, Одеською, Чернівецькою та Львівською обладміністраціями.
  • У Sense Bank підписання угод із місцевими адміністраціями наразі лише в планах. Банк «Глобус» на запит агентства «Інтерфакс-Україна» повідомив, що таких партнерських програм ще не укладав. «Укрексімбанк» відмовився відповідати на запитання про співпрацю з обладміністраціями про компенсації іпотечної ставки. Від Sky Bank агентство поки що не отримало відповіді.

Контекст

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. Її реалізують Міністерство економіки України спільно з Міністерством цифрової трансформації та «Укрфінжитлом».

За цією програмою військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики, педагоги, медики й науковці можуть отримати кредит на купівлю житла під 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, ставка – 7%.

Під програму попадають квартири з розрахунку 52,5 кв. м на одну особу плюс 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Нормативна площа житлового будинку для сім’ї з однієї особи – не більше 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї.

За програмою «єОселя» українці отримали понад 7260 кредитів станом на 13 лютого 2024 року, за даними сайту «Укрфінжитла». Найбільшу кількість кредитів видали «Ощадбанк» (3186 станом на 13 лютого) та «ПриватБанк» (2182).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні