Категорія
Новини
Дата

«єОселя» з часом припинить роботу з вторинним ринком житла

«Українська фінансова житлова компанія» («Укрфінжитло») має намір поступово повністю залишити вторинний ринок нерухомості та сфокусуватися на первинному ринку, пише «Інтерфакс-Україна» із посиланням на голову правління «Укрфінжитла» Євгена Мецгера. Про такі наміри він розповів на конференції від International Financial Club «Bankir».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми фокусуватимемося на первинному ринку (…) і, можливо, навіть не можливо, давайте обіцятиму: ми закриємо зовсім вторинний ринок як такий, можливо, через рік», – сказав Мецгер.
  • Голова «Укрфінжитла» також вважає, що змін зазнає сам ландшафт забудовників та їхні підходи до будівельного процесу. «Тому що є запит від суспільства – це такий, умовний, європейський white box: ми не хочемо бачити цеглу, бетон, дроти, що стирчать зі стіни. Ми хочемо бачити white box – це готова до житла квартира», – пояснив Мецгер.
  • У 2024 році «Укрфінжитло» планує надати близько 12 000 іпотечних кредитів на 20 млрд грн. «Якщо нам вдасться домовитися, можливо, про якусь підтримку з нашим міжнародним товариством – ми збільшимо ці обсяги. Програма масштабується дуже легко», – повідомив Мерцгер.

Контекст

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. 

За цією програмою військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики, педагоги, медики й науковці можуть отримати кредит на купівлю житла під 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, ставка – 7%.

Під програму попадають квартири з розрахунку 52,5 кв. м на одну особу плюс 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Нормативна площа житлового будинку для сім’ї з однієї особи – не більше 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї.

Кредит надається терміном до 20 років, авансовий платіж – від 20%.

За програмою «єОселя» українці отримали понад 7100 кредитів станом на 6 лютого 2024 року, за даними сайту «Укрфінжитла». З них 5045 (71%) – на купівлю житла вторинному ринку, 1930 (27%) – на нерухомість від забудовника, 126 (1,8%) – на первинному ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні