Категорія
Новини
Дата

Іпотечну програму «єОселя» розширили. Хто зможе отримати житло в кредит під 7%

Кабінет Міністрів розширив список категорій громадян, як можуть отримати житло за програмою доступного іпотечного кредитування «єОселя». Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 4 липня, йдеться в повідомленні пресслужби Мінекономіки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 1 серпня збільшиться кількість українців, які можуть отримати житло за програмою «єОселя», йдеться у пресрелізі. Подати заявку на отримання кредиту під 7% зможуть ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла. Всі інші категорії позичальників залишаються у програмі також. 

Які зміни внесено до програми «єОселя»

  • Збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер вона буде доступна на тих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії.
  • До категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів НАБУ, осіб рядового і начальницького складу ДБР, детективів та осіб начальницького складу БЕБ.
  • Для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали І групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію відсоткової ставки за рахунок держави до рівня 3% річних.
  • По моделях фінансування будівництва житла виключено «попередні» договори та договори, по яких не відбувається «реальний» перехід майнових прав до покупців. 

Хто може подати заявку на участь у програмі

  • Ветерани війни та члени їхніх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України.
  • Громадяни, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Умови програми для зазначених категорій громадян

  • фіксована річна ставка у гривні – 7%;
  • перший внесок – від 20%;
  • термін кредитування – до 20 років;
  • придбати можна квартиру в будинку, що будується, або не старше трьох років на момент укладення договору

Контекст

Придбати житло, що будується, можна лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках «єОселі» допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. 

Як зазначають в Мінекономіки, така модель роботи забезпечує захист прав позичальників «єОселі» при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. 

Акредитація забудовників банками у програмі буде доступна лише для тих забудовників, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва. 

Банками-партнерами «єОселі» є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, «Глобус» банк та Sky Bank. Ще декілька банків-партнерів знаходяться на стадії інтеграції з «Дія» та вже скоро долучаться до реалізації програми. Програму реалізує Мінекономіки, Мінцифри та ПрАТ «Укрфінжитло».

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року. На сьогодні вже видано майже 1700 кредитів на понад 2,3 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні