Категорія
Новини
Дата

«Епіцентр» купив Дунаєвецький хлібокомбінат за 227 млн грн. Новий власник візьме на себе 11 млн грн боргів

Група компаній «Епіцентр К», що належить Олександру та Галині Герегам, стала переможцем аукціону з приватизації ДП «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» у Хмельницькій області, повідомляє Фонд державного майна України (ФДМУ).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Епіцентр К» запропонував за комбінат 227,09 млн грн. Це перевищило стартову ціну майже на 40 млн грн.
  • Загалом балансова вартість активів за 2020 рік оцінювалась у 193,6 млн грн, з яких 187,6 млн грн входять до складу об’єкта приватизації, 6 млн грн не підлягають приватизації.
  • Компанія була єдиною претенденткою на купівлю держпідприємства.
  • Зростання ціни навіть за умови реєстрації лише одного учасника зумовлено механізмом прозорих приватизаційних аукціонів. Учасники мотивовані підвищувати ціну від стартової ще на етапі реєстрації при подачі цінових пропозицій, адже не знають ні про кількість інших зареєстрованих учасників, ні про розміри їхніх цінових пропозицій. 
  • Голова ФДМУ Дмитро Сенниченко зазначив, що підприємство має 11 млн грн боргів, зобовʼязання за якими візьме на себе новий власник.
  • Водночас, за словами Сенниченко, актив має високий інвестиційний потенціал, оскільки хлібокомбінати були створені як виробничі майданчики з ретельним вибором локацій та розвиненою логістичною інфраструктурою. Зокрема, підприємства мають потужні елеватори та доступ до залізничних колій.

Довідка

Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів створено 1925 року в смт Дунаївці. Підприємство здійснює діяльність, пов’язану з виробництвом продуктів борошномельно-круп’яної промисловості. Нині комбінат забезпечує роботою 128 місцевих жителів.

Контекст

Наразі Фонд держмайна працює над підготовкою до приватизації ще шести комбінатів хлібопродуктів – Полтавського, Радивилівського, Неполоковецького, Ніжинського, Івано-Франківського та Новопокровського. Загалом, у 2021 році Фонд має намір приватизувати сім хлібокомбінатів.

Співвласники мережі гіпермаркетів «Епіцентр» Олександр і Галина Гереги розвивають аграрний напрямок бізнесу з 2016 року. Їхній агробізнес – сьомий у країні за розміром земельного банку. За цим показником Гереги обігнали агрокомпанії Ріната Ахметова й Петра Порошенка. У Вінницькій, Хмельницькій та Київській областях компанії належить 160 000 га, на 40% більше, ніж на початку 2019 року. До складу групи також входять 20 тваринницьких ферм і 14 елеваторних комплексів.

Також «Епіцентр К» планує розвивати аптечну мережу, повідомив в інтервʼю Інтерфакс-Україна Олександр Герега. Причина – через пандемію цей сектор набуває важливості не лише для бізнесу, але й для забезпечення захисту населення. Тому компанія готова придбати «мережу на 100–200 аптек».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні