Категорія
Новини
Дата

Ericsson випередила Nokia у боротьбі за контракт американської AT&T на $14 млрд

Шведська компанія Ericsson отримала контракт на $14 млрд на модернізацію бездротової мережі американської AT&T, випередивши свого давнього конкурента фінську Nokia, пише Bloomberg. Акції стокгольмської компанії подорожчали на 5,6%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Третій за величиною американський оператор мобільного зв’язку AT&T Inc. закупить обладнання Ericsson на суму близько $14 млрд протягом пʼяти років для розвитку відкритої мережі радіодоступу (Open RAN) у США.
  • У пресрелізі зазначається, що до 2026 року близько 70% мобільного трафіку AT&T проходитиме через Open RAN-платформи.
  • Ця угода стала серйозним ударом для конкурента – корпорації Nokia, акції якої впали на 10% у вівторок на торгах у Гельсінкі. Компанія заявила, що це відтермінує її плани щодо досягнення двозначної операційної маржі аж на два роки.
  • Зараз Ericsson постачає дві третини обладнання для мереж AT&T, ще одну третину – Nokia. Виконавчий директор Nokia Пекка Лундмарк назвав рішення AT&T «розчаруванням».
  • Інвестиції AT&T відбуваються на тлі глобального падіння витрат на 5G серед телекомунікаційних операторів, зазначає Bloomberg. 

Контекст

RAN – це Radio Access Network, мережа радіодоступу. Найвідоміший і найпоширеніший елемент RAN – базові станції стільникового звʼязку. Ті самі, які забезпечують покриття та передають дані смартфонам. Архітектура Open RAN дозволяє використовувати обладнання різних виробників. Це допомагає швидше впроваджувати нові технології, такі як 5G. Open RAN більш гнучка, оскільки дає змогу операторам налаштовувати мережі відповідно до своїх потреб.

Інтерес західних країн до Open RAN посилився після того, як уряди заборонили інфраструктуру китайського гіганта Huawei.

У 2020 році Федеральна комісія звʼязку США офіційно віднесла Huawei та ZTE до загроз національній безпеці. Це рішення було ухвалено після того, як агентство встановило, що обидві компанії мають тісні звʼязки з Комуністичною партією Китаю та військовим апаратом цієї країни.

У листопаді 2021-го президент США Джо Байден підписав закон, який забороняє таким компаніям, як Huawei та ZTE, отримувати ліцензії на мережеве обладнання в США.

На початку цього року стало відомо, що Huawei більше не зможе ні на яких умовах співпрацювати з американськими компаніями. Адміністрація Байдена повністю відрізала Huawei від технологій, розроблених у США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні