Категорія
Новини
Дата

ЄС і США попередили Малайзію про ризики для нацбезпеки після впровадження 5G від Huawei

2 хв читання

ЄС і США попередили Малайзію про ризики для національної безпеки та іноземних інвестицій, якщо уряд допустить до проєкту розгортання в країні 5G китайську Huawei Technologies. Про це пише Financial Times з посиланням на листи західних послів.

Ключові факти

  • Посли ЄС і США в Малайзії написали листи уряду після того, як там вирішили переглянути рішення про укладення з компанією Ericsson угоди на будівництво державної мережі 5G після перемоги компанії у тендері на $2,5 млрд.
  • Один із можливих результатів перегляду полягає в тому, що Малайзія запровадить другу мережу 5G з наступного року, повідомили два джерела, знайомі з планами уряду. За словами співрозмовників, Huawei, яка разом із фінською Nokia програла тендер Ericsson, активно лобіює це питання.
  • Розгортання 5G у Малайзії кілька разів закінчувалося невдачами через побоювання щодо ціноутворення та прозорості, а також того, що єдина державна мережа інтернету призведе до державної монополії у цій галузі.
  • Huawei вважається провідною контрактною компанією-оператором інтернету, і уряд Малайзії неодноразово відкидав побоювання щодо національної безпеки, не поділяючи думку західних партнерів.
  • Як зазначив посол США в Малайзії Брайан Макфітерс, допуск ненадійних постачальників наражає інфраструктуру Малайзії на ризик національної безпеки. 
  • «Високопоставлені офіційні особи у Вашингтоні згодні з тим, що відмова від існуючої моделі підірве конкурентоспроможність нових галузей, загальмує зростання 5G у Малайзії та завдасть шкоди діловому іміджу Малайзії на міжнародному рівні», – наголосив він.
  • Міхаліс Рокас, посол і голова представництва ЄС у Малайзії, сказав, що будь-які зміни «ймовірно, негативно вплинуть на договірні умови, узгоджені під час запуску відкритого тендеру». 
  • За його словами, ЄС інвестував понад €25 млрд в Малайзію, і європейські компанії «надають великого значення чіткому напряму політики». 

Контекст

Угода з Ericsson дозволить Куала-Лумпуру запустити єдину державну мережу, що, на думку експертів, означає зниження витрат та пришвидшення розгортання мережі. Малайзія, яка вважалася однією з найповільніших країн у регіоні щодо впровадження 5G, пообіцяла 80-відсоткове покриття населення до кінця 2023 року. За словами уряду, цей показник уже перевищив 50%.

У 2020 році Федеральна комісія звʼязку США офіційно віднесла Huawei та ZTE до загроз національній безпеці. Це рішення було ухвалено після того, як агентство встановило, що обидві компанії мають тісні звʼязки з Комуністичною партією Китаю та військовим апаратом цієї країни.

У листопаді 2021 року президент США Джо Байден підписав закон, який забороняє таким компаніям, як Huawei та ZTE, отримувати ліцензії на мережеве обладнання в США.

У січні цього року стало відомо, що Huawei більше не зможе ні на яких умовах співпрацювати із американськими компаніями. Адміністрація Байдена повністю відрізала Huawei від технологій, розроблених у США.

Як повідомляло агентство Reuters, нові ліцензії на постачання американської продукції компанії Huawei не видаватимуться. Ця політика включає заборону на відвантаження найрізноманітнішої продукції – від 4G-виробів та контролерів Wi-Fi 6/7 до рішень у галузі штучного інтелекту, високопродуктивних обчислень і хмарних платформ. За даними джерел, адміністрація Байдена має намір повністю виключити будь-яку можливість співпраці американських компаній із Huawei.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні