Категорія
Новини
Дата

ЄС і США попередили Малайзію про ризики для нацбезпеки після впровадження 5G від Huawei

ЄС і США попередили Малайзію про ризики для національної безпеки та іноземних інвестицій, якщо уряд допустить до проєкту розгортання в країні 5G китайську Huawei Technologies. Про це пише Financial Times з посиланням на листи західних послів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Посли ЄС і США в Малайзії написали листи уряду після того, як там вирішили переглянути рішення про укладення з компанією Ericsson угоди на будівництво державної мережі 5G після перемоги компанії у тендері на $2,5 млрд.
  • Один із можливих результатів перегляду полягає в тому, що Малайзія запровадить другу мережу 5G з наступного року, повідомили два джерела, знайомі з планами уряду. За словами співрозмовників, Huawei, яка разом із фінською Nokia програла тендер Ericsson, активно лобіює це питання.
  • Розгортання 5G у Малайзії кілька разів закінчувалося невдачами через побоювання щодо ціноутворення та прозорості, а також того, що єдина державна мережа інтернету призведе до державної монополії у цій галузі.
  • Huawei вважається провідною контрактною компанією-оператором інтернету, і уряд Малайзії неодноразово відкидав побоювання щодо національної безпеки, не поділяючи думку західних партнерів.
  • Як зазначив посол США в Малайзії Брайан Макфітерс, допуск ненадійних постачальників наражає інфраструктуру Малайзії на ризик національної безпеки. 
  • «Високопоставлені офіційні особи у Вашингтоні згодні з тим, що відмова від існуючої моделі підірве конкурентоспроможність нових галузей, загальмує зростання 5G у Малайзії та завдасть шкоди діловому іміджу Малайзії на міжнародному рівні», – наголосив він.
  • Міхаліс Рокас, посол і голова представництва ЄС у Малайзії, сказав, що будь-які зміни «ймовірно, негативно вплинуть на договірні умови, узгоджені під час запуску відкритого тендеру». 
  • За його словами, ЄС інвестував понад €25 млрд в Малайзію, і європейські компанії «надають великого значення чіткому напряму політики». 

Контекст

Угода з Ericsson дозволить Куала-Лумпуру запустити єдину державну мережу, що, на думку експертів, означає зниження витрат та пришвидшення розгортання мережі. Малайзія, яка вважалася однією з найповільніших країн у регіоні щодо впровадження 5G, пообіцяла 80-відсоткове покриття населення до кінця 2023 року. За словами уряду, цей показник уже перевищив 50%.

У 2020 році Федеральна комісія звʼязку США офіційно віднесла Huawei та ZTE до загроз національній безпеці. Це рішення було ухвалено після того, як агентство встановило, що обидві компанії мають тісні звʼязки з Комуністичною партією Китаю та військовим апаратом цієї країни.

У листопаді 2021 року президент США Джо Байден підписав закон, який забороняє таким компаніям, як Huawei та ZTE, отримувати ліцензії на мережеве обладнання в США.

У січні цього року стало відомо, що Huawei більше не зможе ні на яких умовах співпрацювати із американськими компаніями. Адміністрація Байдена повністю відрізала Huawei від технологій, розроблених у США.

Як повідомляло агентство Reuters, нові ліцензії на постачання американської продукції компанії Huawei не видаватимуться. Ця політика включає заборону на відвантаження найрізноманітнішої продукції – від 4G-виробів та контролерів Wi-Fi 6/7 до рішень у галузі штучного інтелекту, високопродуктивних обчислень і хмарних платформ. За даними джерел, адміністрація Байдена має намір повністю виключити будь-яку можливість співпраці американських компаній із Huawei.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні