Категорія
Новини
Дата

ЄС готує нові санкції проти РФ. Планується запровадження ембарго на експорт нафти та газу – FT

Євросоюз готує пакет нових санкцій проти Росії на тлі масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Посли країн ЄС планують 6 квітня обговорити, зокрема, ембарго на російські енергоресурси, пише Financial Times з посиланнями на джерела. Ціна питання – майже $321 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Низка держав ЄС запропонували розширити індивідуальні обмеження, а також запровадити ембарго експорту товарів з країни-агресора.
  • Санкції можуть торкнутися ембарго на ввезення з РФ вугілля, нафти, газу, а також заборони російським суднам заходити в порти країн ЄС.
  • Енергетичне ембарго раніше зустрічало опір із боку деяких «великих європейських економік», але наразі «заклики до ембарго експорту енергоносіїв стають дедалі гучнішими», зазначає видання. 
  • РФ за підсумками 2022 року отримає від експорту нафти і газу майже $321 млрд – на третину більше, ніж у 2021 році, підрахував Bloomberg. Але це можливо лише в тому випадку, якщо не буде запроваджено ембарго на продаж енергоносіїв.

Контекст

22 березня міністри закордонних справ країн Євросоюзу не дійшли згоди щодо санкцій проти енергетичного сектора РФ. Німеччина заявила, що ЄС занадто залежить від російської нафти та газу, щоб приймати рішення про ембарго.

У балансі ЄС російський газ займає 40%, а економіка Німеччини – одна з найбільш залежних від російських енергоносіїв. Німеччина також є найбільшим покупцем російської нафти в ЄС. 

Раніше РФ попередила, що санкції ЄС щодо російської нафти можуть спонукати її до закриття магістрального газопроводу до Європи. 

Президент Франції Емманюель Макрон заявляв, що якщо ситуація в Україні погіршиться, не повинно бути «табу» щодо санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні