Категорія
Новини
Дата

Європарламент дозволив країнам блоку обмежувати імпорт СПГ із Росії

1 хв читання

Європейський парламент ухвалив правила, які дозволяють урядам країн ЄС заборонити імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ), повідомляє пресслужба. Зміни спрямовані на створення стійкішого газового ринку блоку.

Ключові факти

  • Нова постанова, прийнята 447 голосами «за», посилить механізми справедливого ціноутворення та стабільного енергопостачання, а також дасть змогу державам-членам обмежити імпорт газу з Росії та Білорусі. 
  • Законодавство запровадить спільну систему закупівель газу, щоб уникнути конкуренції між державами-членами.
  • «Ми надали країнам ЄС юридичну можливість припинити імпорт газу з Росії у разі виникнення загрози безпеці, що дає їм інструмент для поетапної відмови від нашої залежності від небезпечного монополіста», – сказав євродепутат Єжи Бузек.
  • Постанова спрямована на створення законного способу для урядів блокувати постачання російського газу до своєї країни, хоча досі жоден великий імпортер не заявив, що використовуватиме цю можливість, пише Reuters.
  • Нові правила газового ринку ЄС дозволяють урядам тимчасово заборонити російським і білоруським експортерам газу претендувати на потужності інфраструктури, необхідної для доставки трубопровідного газу та СПГ до Європи.

Контекст

Росія скоротила постачання трубопровідного газу до Європи після вторгнення в Україну в 2022 році, але російський СПГ продовжує надходити на континент, переважно через порти Іспанії, Бельгії та Франції.

Згідно з аналізом ЄС, постачання російського СПГ до Європи збільшилося минулого року до 22 млрд куб. м порівняно з приблизно 16 млрд куб. м у 2021-му.

Переважній більшості країн ЄС необхідно схвалити цю політику, перш ніж вона набуде чинності.

ЄС вже запровадив санкції щодо російського морського імпорту нафти та вугілля. Санкції вимагають одноголосного схвалення країн ЄС, і Угорщина вже пообіцяла заблокувати заборону імпорту російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні