Категорія
Новини
Дата

Європарламент дозволив країнам блоку обмежувати імпорт СПГ із Росії

Європейський парламент ухвалив правила, які дозволяють урядам країн ЄС заборонити імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ), повідомляє пресслужба. Зміни спрямовані на створення стійкішого газового ринку блоку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нова постанова, прийнята 447 голосами «за», посилить механізми справедливого ціноутворення та стабільного енергопостачання, а також дасть змогу державам-членам обмежити імпорт газу з Росії та Білорусі. 
  • Законодавство запровадить спільну систему закупівель газу, щоб уникнути конкуренції між державами-членами.
  • «Ми надали країнам ЄС юридичну можливість припинити імпорт газу з Росії у разі виникнення загрози безпеці, що дає їм інструмент для поетапної відмови від нашої залежності від небезпечного монополіста», – сказав євродепутат Єжи Бузек.
  • Постанова спрямована на створення законного способу для урядів блокувати постачання російського газу до своєї країни, хоча досі жоден великий імпортер не заявив, що використовуватиме цю можливість, пише Reuters.
  • Нові правила газового ринку ЄС дозволяють урядам тимчасово заборонити російським і білоруським експортерам газу претендувати на потужності інфраструктури, необхідної для доставки трубопровідного газу та СПГ до Європи.

Контекст

Росія скоротила постачання трубопровідного газу до Європи після вторгнення в Україну в 2022 році, але російський СПГ продовжує надходити на континент, переважно через порти Іспанії, Бельгії та Франції.

Згідно з аналізом ЄС, постачання російського СПГ до Європи збільшилося минулого року до 22 млрд куб. м порівняно з приблизно 16 млрд куб. м у 2021-му.

Переважній більшості країн ЄС необхідно схвалити цю політику, перш ніж вона набуде чинності.

ЄС вже запровадив санкції щодо російського морського імпорту нафти та вугілля. Санкції вимагають одноголосного схвалення країн ЄС, і Угорщина вже пообіцяла заблокувати заборону імпорту російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні