Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія найімовірніше рекомендуватиме надати Україні статус кандидата на членство в ЄС – Bloomberg

Виконавчий орган Європейського Союзу наступного тижня найімовірніше рекомендуватиме надати Україні статус кандидата, пише Bloomberg з посиланням на співрозмовників, знайомих з цим питанням. За їхніми словами, таке рішення стане ключовим кроком на довгому шляху до членства в ЄС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очікується, що рекомендація, яку обговорять та приймуть колегією комісарів ЄС, матиме умови, пов’язані з верховенством права та антикорупційним законодавством.
  • «Цей момент буде визначним для України, яка вклала таку частину свого політичного майбутнього у тісніші стосунки з Європою. Але не існує швидкого шляху для прискорення тривалого процесу членства, і Україні все ще потрібно подолати заперечення ключових держав, які виступали проти розширення блоку», – пише видання.
  • Остаточний висновок Єврокомісії потребує схвалення держав-членів, перш ніж Україні офіційно нададуть статус.
  • Лідери блоку збираються обговорити це питання в Брюсселі 23-24 червня. 

Контекст

Кілька країн висловилися проти негайного надання Україні статуса кандидата на вступ в ЄС. Вони заявили, що Україні не можна надавати перевагу перед іншими претендентами. Сім країн ЄС висловлювали пропозиції надати Україні інший формат, а не статус кандидата. Головний спротив іде від трьох держав ЄС, сказала напередодні віцепремʼєр-міністерка з євроінтеграції України Ольга Стефанішина в Брюсселі. За її словами, це не балтійські і не східноєвропейські країни.

Нідерланди та Данія проти надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС, повідомив Bloomberg. Данія заявила, що Україна недостатньо відповідає критеріям, повʼязаним із стабільністю інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини, повагу та захист меншин. Києву потрібно «принципово покращити свою законодавчу та інституційну базу», щоб досягти прогресу в усіх цих напрямках.

Процес членства включає складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад десять років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні