Категорія
Новини
Дата

ЄС планує знизити ціни на електроенергію більш ніж удвічі – FT

Європейська комісія ініціюватиме обмеження ціни електроенергії, виробленої з інших від газових джерел енергії, на рівні €200 за МВт·год у рамках боротьби із енергетичної кризою, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У проєктах пропозицій, з якими ознайомилося видання, зазначено, що Європейська комісія рекомендуватиме державам-членам обмежити ціну на електроенергію, вироблену вітровими, атомними та вугільними електростанціями, на рівні €200 за МВт·год.
  • Поточна спотова ціна на електроенергію в Німеччині, яка виступає регіональним орієнтиром, перевищує €450 за МВт·год. Оптові ціни на електроенергію різко зросли, тому що вони прив’язані до ціни на газ, незалежно від того, виробляється електроенергія з газу чи в інший спосіб. Ціни на газ приблизно в 10 разів вищі, порівняно із середніми показниками за останнє десятиліття.
  • Таке обмеження імітуватиме «результати роботи ринку, на які можна було б очікувати, якби глобальні ланцюжки постачань функціонували нормально, а енергія не використовувалась як зброя внаслідок створення перебоїв з постачанням газу», йдеться в документі комісії.
  • У документі також пропонується обов’язкова ціль скорочення споживання електроенергії на 5% у години пікових цін.
  • Пропозиції мають бути обговорені дипломатами з 27 країн – членів ЄС у середу, перед екстреною зустріччю міністрів енергетики у пʼятницю.

Контекст

Міністри енергетики ЄС зустрінуться у пʼятницю, 9 вересня, щоб обговорити заходи, зокрема обмеження цін на природний газ. 

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg. За даними консалтингової компанії VaasaETT, у серпні середня ціна, запропонована побутовим споживачам у найбільших європейських країнах, була на 67% вищою, ніж торік, на електроенергію і на 114% вищою на газ.

Єврокомісія пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише Financial Times із посиланням на документ. Один з них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони залежно від балансу газу та ризиків.

У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної» зони. Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні