Категорія
Новини
Дата

ЄС розгляне спеціальні заходи для стримування цін на енергоносії на тлі зупинки «Північного потоку»

У Європейському Союзі розглянуть спеціальні заходи для стримування різкого зростання цін на енергоносії, пише Bloomberg з посиланням на проєкт документа. Серед інструментів – обмеження цін на природний газ та призупинення торгівлі деривативами на електроенергію.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чехія, яка головує в ЄС, планує включити низку інструментів до списку варіантів екстреного втручання, які будуть обговорюватися на зустрічі міністрів енергетики в п’ятницю. 
  • Варіанти, які запропонує чеське головування, будуть доповнювати заходи, запропоновані Єврокомісією
  • Щоб обмежити вплив ціни на газ на ціни електроенергії пропонується тимчасово обмежити ціну на газ, який використовується для виробництва електроенергії, а також встановити граничні ціни на газ з Росії.
  • Для збільшення ліквідності на ринку пропонується відкрити екстрену загальноєвропейську кредитну лінія для учасників ринку, які стикаються з високими маржинальними вимогами.
  • Пропонується обмеження лімітів маржі або автоматичне коригування максимальної ціни, а також тимчасове призупинення європейських ринків енергетичних деривативів.
  • Чеське головування також запропонує оцінити те, як ЄС міг би використати свій вуглецевий ринок для боротьби з високими цінами на електроенергію.
  • «Очевидно, що майбутній опалювальний сезон стане випробуванням на стійкість енергетичного ринку ЄС», – йдеться у проєкті документа.

Контекст

Європа бореться за те, щоб запобігти енергетичній катастрофі, яка загрожує перерости в економічну, соціальну та навіть фінансову кризу. Європейські лідери працювали місяцями, щоб спробувати компенсувати енергетичний шантаж Росії. Європейські уряди виділили на ці заходи близько €280 млрд.

У пʼятницю «Газпром» зупинив газопровід «Північний потік» після ремонтних робіт, які мали тривати до 3 вересня. У компанії заявили, що прокачування газу зупиняється на невизначений термін до моменту усунення несправностей.

Рішення «Газпрому» є ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника, заявив речник Єврокомісії Ерік Мамер. За його словами, це також свідчить про цинізм Росії, оскільки вона вважає за краще спалювати газ замість виконання контрактів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні