Категорія
Новини
Дата

ЄС схвалив чергові €500 млн військової допомоги Україні

Європейський Союз схвалив новий транш у розмірі €500 млн на посилення підтримки Збройних сил України в захисті від російської агресії, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС як і раніше, зосереджений і непохитно підтримує Україну в її боротьбі за свободу і незалежність та надають зброю, сказано в заяві.
  • Держави-члени ЄС погодилися мобілізувати п’ятий транш військової допомоги розміром €500 млн, що в сумі становить €2,5 млрд військової техніки для ЗСУ, заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.
  • Допомоги включає €490 млн на оборонну військову техніку та €10 млн на обладнання та витратні матеріали, а також засоби індивідуального захисту, аптечки та пальне.

Контекст

Раніше ЄС виділив Україні €1 млрд швидкої макрофінансової допомоги із загального пакета на €8,8 млрд. Перед цим Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС наразі не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні гранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні