ЄС і США підготують тимчасові норми для врегулювання ШІ до вступу в дію повноцінного закону /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС і США підготують тимчасові норми для врегулювання ШІ до вступу в дію повноцінного закону

Getty Images

Європейський Союз і США мають намір активізувати співпрацю в галузі штучного інтелекту з метою встановлення мінімальних стандартів для роботи галузі до набуття чинності законодавством, заявила європейська комісарка з питань конкуренції Маргрете Вестагер, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Закон Європейського Союзу про штучний інтелект може стати першим у світі всеосяжним законодавством, що регулює цю технологію, з новими правилами розпізнавання осіб і біометричного спостереження, але уряди та законодавці ЄС ще мають узгодити загальний текст.
  • Віце-президентка Єврокомісії Вестагер заявила, що процес може бути завершений до кінця року.
  • «До набрання чинності залишається один, якщо не два роки, а це означає, що нам потрібно щось на цей період часу», – сказала вона.
  • Вестагер зазначила, що штучний інтелект стане однією зі сфер, які будуть у центрі уваги на четвертій нараді Ради з торгівлі та технологій (TTC) на рівні міністрів у Швеції 30–31 травня, де обговорюватимуть генеративні алгоритми штучного інтелекту, які створюють новий текстовий, візуальний або звуковий контент, такий як ChatGPT.
  • «Є загальне відчуття невідкладності… Чи можемо ми обговорити, що ми можемо очікувати від компаній як мінімум до того, як закон набуде чинності?», – сказала вона.

Контекст

У квітні видання Financial Times писало, що Європейський парламент працює над новими нормами щодо використання штучного інтелекту, зокрема, зі змушенням виробників чат-ботів розкривати інформацію про те, чи вони використовують матеріали, захищені авторським правом. Депутати Європарламенту хотіли, щоб відповідальність за неправомірне використання програм ШІ покладалася на таких розробників, як OpenAI, а не на малі підприємства, які його використовують.

11 травня депутати Європарламенту проголосували за широкий набір правил, які стануть частиною європейського Закону про штучний інтелект, включаючи повну заборону майже всіх засобів розпізнавання осіб та обмеження для чат-ботів, таких як ChatGPT, пише Financial Times.

Очікується, що Європейський парламент схвалить правила в червні, перш ніж розпочнуться переговори щодо остаточного варіанту закону з іншими інститутами ЄС.

У суботу, 20 травня, лідери країн G7 закликали до розробки технічних стандартів, щоб ШІ залишався «заслуговуючим на довіру», закликаючи до міжнародних дискусій з таких тем, як управління, авторські права, прозорість та загроза дезінформації.

Вестагер, яка, як очікується, обговорить ШІ з головою Alphabet Сундаром Пічаї у середу, 24 травня, зазначила, що ці міжнародні переговори ще не відбулися. 

Лідери G7 доручили відповідним міністрам створити до кінця року робочу групу G7 зі ШІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні