Категорія
Новини
Дата

Європарламент готує жорсткі вимоги щодо використання штучного інтелекту – FT

Європейський парламент готує нові норми щодо використання штучного інтелекту, зокрема примус виробників чат-ботів розкривати інформацію про те, чи вони використовують матеріали, захищені авторським правом, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами джерел, депутати Європарламенту в Брюсселі близькі до узгодження низки пропозицій, що стануть частиною європейського Закону про штучний інтелект. Серед заходів, які, ймовірно, будуть запропоновані – розробники таких продуктів, як ChatGPT від OpenAI, повинні оголосити, чи використовуються матеріали, захищені авторським правом, для навчання їх моделей ШІ. Цей захід призначений для того, щоб дозволити творцям контенту вимагати оплати. 
  • Депутати Європарламенту також хочуть, щоб відповідальність за неправомірне використання програм ШІ покладалася на таких розробників, як OpenAI, а не на малі підприємства, які його використовують.
  • Однією зі спірних пропозицій депутатів Європарламенту є заборона на використання системи розпізнавання осіб у громадських місцях за будь-яких обставин. Очікується, що держави – члени ЄС під тиском своїх місцевих правоохоронних органів чинитимуть опір повній забороні біометрії, кажуть джерела, обізнані про переговори.
  • Угода між депутатами Європарламенту, які вже майже два роки борються за заходи щодо контролю за штучним інтелектом, має вирішальне значення для початку ширших переговорів щодо Закону про ШІ. 
  • Запропонований закон буде одним із найжорсткіших і може бути ухвалений у звʼязку з побоюваннями щодо можливих зловживань цією технологією.
  • Депутати Європарламенту сподіваються остаточно узгодити свою позицію наступного тижня, заявив Financial Times один із провідних перемовників у парламенті Брандо Беніфеї.
  • Згідно з поточними пропозиціями Закону про ШІ, чат-боти повинні повідомляти користувачам, що вони не люди. Беніфеї додав, що депутати Європарламенту хочуть більшої прозорості.
  • «Нам потрібен список публічно розкритих матеріалів, які використовуються для навчання, тому що [автори] можуть використовувати інші закони та способи, щоб спробувати отримати оплату за те, що використовується без їхньої згоди», – сказав він.

Контекст

Пропозиція надійшла у звʼязку з тим, що компанія Getty Images, яка займається візуальними медіа, подала у Великій Британії позов про порушення авторських прав проти Stability AI, стверджуючи, що виробник безкоштовного інструменту для створення зображень використовував мільйони зображень, захищених авторським правом, без згоди.

Митці в США також подали колективні позови проти Stability AI та інших компаній після того, як виявили, що їхні роботи використовувалися для навчання систем ШІ.

11 квітня китайська влада повідомила про необхідність перевірки безпеки сервісів штучного інтелекту, перш ніж вони отримають дозвіл працювати в країні. Постачальники послуг повинні гарантувати, що контент є точним і поважає інтелектуальну власність, а також не дискримінує та не ставить під загрозу безпеку, йдеться у проєкті керівних принципів, опублікованих Управлінням кіберпростору Китаю (CAC) для громадського обговорення. 

Влада США також почала публічні консультації щодо потенційних обмежень на використання штучного інтелекту, пише Reuters. Регулятори бажають пересвідчитися, що «системи штучного інтелекту є законними, ефективними, етичними, безпечними та заслуговують довіри».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні