Європарламент підготував жорсткі правила щодо використання ШІ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Європарламент підготував жорсткі правила щодо використання ШІ

2 хв читання

Shutterstock

Депутати Європарламенту проголосували за широкий набір правил, які стануть частиною європейського Закону про штучний інтелект, включаючи повну заборону майже всіх засобів розпізнавання осіб та обмеження для чат-ботів, таких як ChatGPT, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Згідно з пропозиціями Європарламенту, розробники генеративних моделей ШІ, таких як ChatGPT, повинні будуть помічати контент, створений ШІ, та публікувати зведення захищених авторським правом даних, які використовуються з навчальною метою, щоб творці могли отримувати винагороду за використання своєї роботи.
  • Угода між депутатами Європарламенту, які вже майже два роки борються за заходи щодо контролю за ШІ, започаткує переговори між державами-членами ЄС, Єврокомісією та Європарламентом наступного року.
  • Пропонований закон зʼявився на тлі зростаючого занепокоєння в усьому світі щодо потенційних зловживань технологією, що швидко розвивається.
  • Член Європарламенту Драгош Тудораче, який керував розробкою пропозицій, заявив, що узгоджений текст був одним із найбільш обговорюваних в історії парламенту з більш ніж 1000 поправок.
  • «Закон про штучний інтелект – це перший закон такого роду у світі, – сказав Тудораче. – ЄС може очолити глобальний процес створення штучного інтелекту, орієнтованого на людину, надійного та безпечного».
  • Обмеження на біометрію в режимі реального часу – це область, яка вимагатиме «жорстких» переговорів і щодо якої ЄС, ймовірно, «необхідно буде знайти рішення», – сказав депутат Європарламенту Брандо Беніфей. Він вважає, що держави-члени підтримають пропозиції парламенту щодо ухвалення законів про генеративні моделі ШІ.

Контекст

Очікується, що Європейський парламент схвалить правила в червні, перш ніж розпочнуться переговори щодо остаточного варіанту закону з іншими інститутами ЄС.

У квітні видання Financial Times писало, що Європейський парламент працює над новими нормами щодо використання штучного інтелекту, зокрема, зі змушенням виробників чат-ботів розкривати інформацію про те, чи вони використовують матеріали, захищені авторським правом. Депутати Європарламенту хотіли, щоб відповідальність за неправомірне використання програм ШІ покладалася на таких розробників, як OpenAI, а не на малі підприємства, які його використовують.

Раніше компанія Getty Images, яка займається візуальними медіа, подала у Великій Британії позов про порушення авторських прав проти Stability AI, стверджуючи, що виробник безкоштовного інструменту для створення зображень використовував мільйони зображень, захищених авторським правом, без згоди. Митці в США також подали колективні позови проти Stability AI та інших компаній після того, як виявили, що їхні роботи використовувалися для навчання систем ШІ.

11 квітня китайська влада повідомила про необхідність перевірки безпеки сервісів штучного інтелекту, перш ніж вони отримають дозвіл працювати в країні, а нещодавно в країні вперше затримали людину через фейкову новину, створену за допомогою ChatGPT.

Влада США також почала публічні консультації щодо потенційних обмежень на використання штучного інтелекту, пише Reuters. Минулого тижня адміністрація Байдена запросила керівників Google, Microsoft і OpenAI на нараду щодо безпеки ШІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні