Категорія
Новини
Дата

ЄС видав перші гранти за програмою Seeds of Bravery для 14 українських стартапів

2 хв читання

ЄС обрав перших отримувачів грантів у рамках програми підтримки інноваційних сервісів проєкту Seeds of Bravery, 14 стартапів отримають до €10 000 кожен, повідомляє Український фонд стартапів. Ці гранти спрямовані на підтримку бізнес-планів та стратегій інноваційних малих та середніх підприємств, стартапів.

На третій рік великої війни Україна остаточно перевела держпідтримку стартапів на «воєнні рейки». У 2023-му у рамках оборонного кластеру BRAVE1 135 defence-розробок – БПЛА, роботизованих систем, РЕБу – отримали $2,3 млн фінансування з держбюджету. Водночас для «цивільних» проєктів у перші місяці року в Україні було розгорнуто одразу три грантових донорських програми, серед них і Seeds of Bravery.

Ключові факти

Програма підтримки інноваційних послуг надає технологічним МСП, стартапам та компаніям, що масштабуються, можливість покрити витрати на послуги, необхідні для:

  • Розробка комплексної бізнес-моделі, яка слугуватиме дорожньою картою.
  • Створення динамічного бізнес-плану.
  • Розробка стратегії зростання, яка встановлює чіткі цілі та етапи.
ЄС видав перші гранти за програмою Seeds of Bravery для 14 українських стартапів /Фото 1

Гранти отримали такі стартапи:

  1. Bank of Memories – Saas-платформа для спогадів та документів, що працює на блокчейні.
  2. BeesAgainstMines – розробка технологій на основі штучного інтелекту та роботизованих систем для безконтактного очищення забрудненої землі від небезпечних предметів.
  3. Better Time Stories – інноваційна платформа, що поєднує сторітелінг з технологіями для покращення навчання та культурних звʼязків для дітей у Європі.
  4. Briller.House створює мережу виробничих хабів для швидкої доставки вуглецево-нейтральних будівель.
  5. Розробка бізнес-плану Caretech для сприяння зростанню компанії – це український healthtech-стартап, що розробляє рішення для дистанційного моніторингу пацієнтів в домашніх умовах.
  6. Вдосконалення бізнес-плану Haiqu для сприяння розвитку компанії – співпраця з бізнес-консультантами для покращення бізнес-процесів компанії та розробка комплексного бізнес-плану, який стане дорожньою картою на наступні 2 роки.
  7. GIOS Math Platform – це інтерактивна математична платформа на основі штучного інтелекту та маркетплейс репетиторів для учнів та вчителів К12.
  8. LEZO – це платформа для працевлаштування на основі штучного інтелекту, яка обʼєднує кандидатів і роботодавців за допомогою підходу, орієнтованого насамперед на навички.
  9. Mantis Analytics – платформа на основі ШІ, яка здійснює прослуховування інформаційного простору в режимі реального часу та надає організаціям дані для управління фізичними та інформаційними ризиками.
  10. Metaenga – навчальна платформа XR, призначена для промислових підприємств та освітніх установ, щоб розширити можливості глобального розвитку робочої сили та безпеки на робочому місці в енергетичних секторах.
  11. OptySun – портативна система очищення води, що використовує сонячну енергію та високоефективну фільтрацію для забезпечення чистої питної води.
  12. Paxhelper – система підтримки для органів цивільної авіації, центрів обслуговування клієнтів, що оптимізує операції та дозволяє приймати обґрунтовані рішення в динамічному авіаційному середовищі.
  13. Progalit – Software as a Medical Device (SaMD) – автоматизація лікування та профілактики сечокамʼяної хвороби.
  14. V-Art – B2B SaaS-технологія для автоматизації ліцензування інтелектуальної власності для брендів, творців та інструментів штучного інтелекту.

Контекст

Seeds of Bravery – це проєкт вартістю €20 млн, який фінансує Європейський Союз у рамках Європейської інноваційної ради (EIC) для підтримки українських технологічних стартапів. Seeds of Bravery спирається на мережу з 17 партнерів та 2 асоційованих партнерів, які інтегрують українських технологічних новаторів на європейські ринки. 

Загалом у перші місяці 2024 року в Україні було розгорнуто одразу три грантових донорських програми для необоронних розробок: Seeds of Bravery від Єврокомісії, друга черга Startup Ukraine Support Fund від Google та перезапуск основної грантової програми від Українського фонду стартапів (УФС). Як вони працюють, доки держава підтримує лише defence-інновації – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні