Категорія
Інновації
Дата

Більше, ніж у мирні часи. Україна має $24,5 млн на гранти для стартапів – хто і як може їх отримати. Гід від Forbes

українські стартапи /Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

Для українських стартапів відкрито три великих грантових програми на понад $20 млн Фото Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

Із початку 2024 року стартувало одразу три великих національних грантових програми для «цивільних» українських технологічних стартапів. Максимальний чек – $100 000, серед донорів – європейські й американські інституції та техногіганти. Як вони працюють, доки держава підтримує лише defence-інновації

На третій рік великої війни Україна остаточно перевела держпідтримку стартапів на «воєнні рейки». У 2023-му у рамках оборонного кластеру BRAVE1 135 defence-розробок – БПЛА, роботизованих систем, РЕБу – отримали $2,3 млн фінансування з держбюджету. Цьогорічні ставки радикально вищі – кошторис програми збільшено до понад $41,6 млн. Що залишається «цивільним» проєктам? Не так вже й мало.

У перші місяці 2024 року в Україні розгорнуто одразу три грантових донорських програми для необоронних розробок: Seeds of Bravery від Єврокомісії, друга черга Startup Ukraine Support Fund від Google та перезапуск основної грантової програми від Українського фонду стартапів (УФС). Сумарний обсяг – щонайменше $24,5 млн на два роки.

Для порівняння, запущений у 2019-му державний УФС за увесь час існування проінвестував майже втричі менше – $8,7 млн у понад 380 молодих українських технокомпаній. Левова частка з них – 352 стартапи – «цивільні» команди, що встигли отримати гроші до лютого 2022 року й до заморозки програми. Решта – розробляють продукти подвійного призначення й виграли спеціальні гранти до $35 000 вже після повномасштабного вторгнення Росії.

«Одним з пріоритетів Фонду є залучення зовнішнього фінансування для підтримки стартапів, оскільки державні кошти йдуть першочергово на розвиток defense tech», – каже директор УФС Павло Карташов. З грудня 2022-го фонд підпорядковується Мінцифри і, схоже, перейняв підхід її очільника Михайла Федорова: шукати гроші без огляду на держбюджет.

Як результатами пошуків можуть скористатися «цивільні» українські технокомпанії?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні