Категорія
Новини
Дата

ЄС виключив з нового пакету санкцій найбільшого російського виробника титану – WSJ

1 хв читання

Європейський Союз в останній момент виключив із сьомого пакету санкцій проти РФ найбільшого російського виробника титану «ВСМПО-Авісма», пише The Wall Street Journal. Виключення Брюссель виправдовує тим, що титан не є основним джерелом доходу для економіки Росії.

Ключові факти

  • Проти санкцій виступили Франція, Німеччина, Іспанія та інші члени ЄС, промисловість яких залежить від експорту російського титану.
  • «ВСМПО-Авісма» – найбільший постачальник продукції для авіабудівного концерна Airbus. У компанії публічно закликали Брюссель відмовитися від санкцій.
  • В ЄС стурбовані тим що обмеження проти російської компанії може призвести до припинення Москвою продажу титану компаніям у Євросоюзі, зазначає видання.

Контекст

«ВСМПО-Авісма» постачає титан для виробництва винищувачів, які використовуються у війні проти України. Вона частково належить оборонній компанії «Ростех», яка вже перебуває під санкціями, як і її керівник олігарх Сергій Чемезов. 

Росія постачає близько половини титану для аерокосмічної промисловості у всьому світі. Французька Airbus купує 65% титану, що експортує «ВСМПО». Загалом Росія отримує від експорту титану близько $415 млн на рік. 

У березні американська Boeing припинила закупівлю російського титану через вторгнення РФ в Україну. Титанове партнерство Boeing і РФ розпочалося в 1991 році. Американська компанія інвестувала значні кошти в Росію та Україну, відкриваючи офіси для інженерів та співробітників служби підтримки клієнтів в обох країнах. 

Boeing в останні місяці накопичувала титан, шукаючи додаткових постачальників з огляду на можливі антиросійські санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні