Категорія
Новини
Дата

ЄС виключив з нового пакету санкцій найбільшого російського виробника титану – WSJ

Європейський Союз в останній момент виключив із сьомого пакету санкцій проти РФ найбільшого російського виробника титану «ВСМПО-Авісма», пише The Wall Street Journal. Виключення Брюссель виправдовує тим, що титан не є основним джерелом доходу для економіки Росії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проти санкцій виступили Франція, Німеччина, Іспанія та інші члени ЄС, промисловість яких залежить від експорту російського титану.
  • «ВСМПО-Авісма» – найбільший постачальник продукції для авіабудівного концерна Airbus. У компанії публічно закликали Брюссель відмовитися від санкцій.
  • В ЄС стурбовані тим що обмеження проти російської компанії може призвести до припинення Москвою продажу титану компаніям у Євросоюзі, зазначає видання.

Контекст

«ВСМПО-Авісма» постачає титан для виробництва винищувачів, які використовуються у війні проти України. Вона частково належить оборонній компанії «Ростех», яка вже перебуває під санкціями, як і її керівник олігарх Сергій Чемезов. 

Росія постачає близько половини титану для аерокосмічної промисловості у всьому світі. Французька Airbus купує 65% титану, що експортує «ВСМПО». Загалом Росія отримує від експорту титану близько $415 млн на рік. 

У березні американська Boeing припинила закупівлю російського титану через вторгнення РФ в Україну. Титанове партнерство Boeing і РФ розпочалося в 1991 році. Американська компанія інвестувала значні кошти в Росію та Україну, відкриваючи офіси для інженерів та співробітників служби підтримки клієнтів в обох країнах. 

Boeing в останні місяці накопичувала титан, шукаючи додаткових постачальників з огляду на можливі антиросійські санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні