Муніципальні облігації в зелену енергетику – гарячий тренд в інвестиціях. Чому це золота жила для банків та збитки для бюджету /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Муніципальні облігації в зелену енергетику – гарячий тренд в інвестиціях. Чому це золота жила для банків та збитки для бюджету

Getty Images

Муніципальні облігації, які випускають для оплати за зелену електрику на десятки років наперед, – це один із гарячих трендів у світі фінансів. Це добре для екології, а ще краще для банків, які непогано зароблять на дешевих інвестиціях, трейдингу та федеральних податкових знижках.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

ESG-інвестиції, тобто соціально відповідальне інвестування, – це величезний бізнес, що й далі зростає. У 2015-му загальні ESG-активи по всьому світу оцінювали у $2,2 трлн, за даними PwC, у 2020-му ця сума зросла до $9,4 трлн, а у 2021-му – до $18,4 трлн. Зелені облігації – це значна частина соціально відповідального інвестування.

За останні два роки по всьому світу випускали в середньому понад 400 таких облігацій на квартал, загальна оцінка яких, згідно із групою Refinitiv, становить понад $1,7 трлн. У Європі таких облігацій випустили понад удвічі більше, ніж у США, але й там накотила хвиля нових зелених облігацій.

Муніципальні облігації з ESG-сертифікатом, такі як ті, що покликані допомогти місцевим громадам заплатити за десятки років наперед за зелену електрику, нині особливо популярні. Згідно з Монікою Райд, засновницею організації Kestrel, яка видає ESG-сертифікати, за останні два роки в США випустили таких муніципальних активів на $85 млрд. Сертифікати її організації отримала майже третина з них.

«Не все те, що фінансують муніципальні облігації, є екологічним чи соціально свідомим, – каже Райд. – Ринок муніципальних облігацій використовують і для фінансування відстійників для вугільного шлаку, портів та аеропортів».

Новий екологічний тренд в інвестуванні

Цей екологічний тренд почався в Каліфорнії. За минулі 14 місяців великі банки з Волл-стріт, такі як Goldman Sachs та Morgan Stanley, переконали агентства з постачання зеленої електроенергії на півночі Каліфорнії передати їм $2,7 млрд, а передача ще $2 млрд на стадії переговорів.

Енергетичні компанії збирають на це готівку, продаючи муніципальні облігації, які сертифікує Kestrel і які не підлягають оподаткуванню. Натомість банки обіцяють надати енергосистемі Каліфорнії 2,2 мільйона мегават-год зеленої електроенергії на рік.

Переможців у цій схемі багато. Банки отримують дешеві кредити, які можна спрямувати на свій розсуд. Каліфорнійці, як і мешканці 15 інших штатів і округу Колумбія, можуть обирати свого постачальника і вкласти свої гроші в зелену енергетику. А інвестори можуть спати спокійно не лише завдяки тому, що мають соціально свідомі інвестиції, а й завдяки тому, що ці інвестиції гарантовані великим банком.

А хто ж у програші? Держава. Коли Morgan Stanley, приміром, залучить інвестиції готівкою за допомогою угоди про проплачену наперед зелену електрику під 4%, то не муситиме платити федеральний податок. З $3 млрд, які банки залучили в такий спосіб, держава недоотримала близько $50 млн податків на доходи на рік. Може, це й не так погано, адже в такий спосіб фінансуються проєкти зеленої енергетики по всій країні. Але з іншого боку, це мільярди доларів прихованих субсидій для заможних банків.

Інфографіка про інвестиції /Forbes

Інфографіка: ESG-інвестиції та екологічні тренди в інвестуванні Фото Forbes

Каліфорнія стала одним із 10 штатів, які організували створення місцевих кооперативів для закупівлі електрики під загальною назвою Community Choice Aggregators (Агрегатори вибору громади).

З їхньою допомогою каліфорнійці можуть купувати електрику зі штампом «100% зелена». З останні кілька років такі кооперативи уклали угоди на кілька десятиліть безпосередньо із власниками сонячних і вітрових ферм на закупівлю їхньої електрики.

Такі кооперативи не здатні самі розбиратися з купою угод, які вони укладають з фінансовими організаціями. Тому каліфорнійські кооперативи створили спільну фірму, California Community Choice Financing Authority (CCCFA), яка, по суті, є агентством, що має повноваження випускати муніципальні облігації, які не оподатковуються.

За останні 14 місяців CCCFA випустила облігацій на $2,7 млрд під три різні «зелені» проєкти за допомогою Morgan Stanley і Goldman Sachs. Облігації випускалися під 4%, а гроші від них підуть на передплату зеленої електрики на 30 років уперед. Завдяки такій передплаті можна суттєво заощадити: наприклад, члени CCCFA очікують заощадити по $7 млн на рік на закупівлі електроенергії.

Звісно, величезні суми платежів наперед за майбутні покупки біржових товарів – це мрія банкірів Волл-стріт. Якщо уважніше придивитися до каліфорнійської облігаційної документації, то можна побачити дива фінансової індустрії.

Хитросплетіння юридичних осіб, товарних свопів і деривативів, які, наче за помахом чарівної палички, перетворюють мільярди доларів від зелених облігацій на неоподатковуване джерело фінансування і доходів від трейдингу для Morgan Stanley і Goldman Sachs.

Від газу до відновлюваної енергії

На Волл-стріт облігації для оплати енергії наперед давно повʼязані з природним газом. Справді, майже 95% облігацій на приблизно $60 млрд, які випустили з 1990-х, використали на закупівлю цієї корисної копалини. Таку схему створювали з думкою про переважно сільські штати.

Передбачалося, що невеликі муніципалітети обʼєднаються, щоб продавати неоподатковувані облігації, а гроші від них ітимуть на закупівлю природного газу наперед за тими самими знижками, що діють для великих міст.

Тому й не дивно, що банки та прихильники зеленої енергії побачили золоту жилу в проплачених наперед угодах на закупівлю електрики.

«Зелені облігації – це креативна ідея, яка може стати не менш популярною за попередні газові облігації», – каже Ів Ландо, спеціалістка з інвестицій та менеджерка портфеля інвестицій у Thornburg Investment Management.

Може бути так, що навіть газові облігації одного дня отримають штамп «зелених». У липні ЄС додав газ разом з атомною енергією до списку екологічних джерел енергії.

Вітряки /Getty Images

Банкіри неабияк виграють завдяки «зеленому» газу, або відновлюваній енергії, як-то сонячній і вітровій. Фото Getty Images

«Газ – це такий собі рятівник, коли йдеться про зниження кількості викидів. Перехід від вугілля до газу – це дуже позитивна зміна», – впевнений гендиректор Black Belt Метью Маккінлі.

Підприємець додає, що його компанія, яка випускає газові облігації, також думає працювати й із відновлюваними джерелами енергії, такими як метан, який можна збирати на звалищах або виділяти з коровʼячих «газів». Вважається, що метан значно шкідливіший за CO2, тому не давати йому потрапити в атмосферу – це справді зелена ініціатива.

Банки просувають тренди

Банкіри неабияк виграють завдяки «зеленому» газу, або відновлюваній енергії, як-то сонячній і вітровій. Деякі гіганти Волл-стріт уже долучилися до тренду й набули певного досвіду з розробки вітрових, сонячних систем та батарей, надихнувшись щедрими федеральними податковими знижками на такі інвестиції.

За останні пʼять років Goldman Sachs Renewable Power зібрав приголомшливий портфель із 850 проєктів відновлюваної енергії, які разом генерують 2300 мегаватів енергії та $300 млн доходів на рік. У червні Goldman зробив спіноф цього свого підрозділу, створивши компанію MN8 Energy, яка нині планує вихід на біржу.

У Goldman відмовилися давати коментар щодо цієї історії, але каліфорнійські клієнти банку в захваті. «Ми з нетерпінням чекаємо на можливість використати цей інструмент для зниження цін на відновлювану енергію, – каже радник в Marin Clean Energy та генеральний радник у CCCFA Майкл Каллаган. – Оплата наперед за електроенергію – це розширення ідеї із газовою платою наперед, і це значно більша нагода».

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні