Категорія
Новини
Дата

ЄС зняв санкції зі співзасновника «Яндекса» Аркадія Воложа

Одного із засновників російської компанії «Яндекс» Аркадія Воложа виключили із санкційного списку ЄС, про це свідчать зміни опубліковані у офіційному журналі Євросоюзу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Співзасновник «Яндекса» був серед трьох осіб, санкції яких було знято цього тижня.
  • Разом з Воложем із списків санкцій були викреслені колишній віце-президент АФК «Система» Сергій Мндоянц та громадянин Словаччини Йозеф Хамблек, який очолює європейське відділення мотоклубу «Нічні вовки»
  • Також із переліку вилучили ще девʼять осіб, які померли. Серед них, зокрема, командир ПВК «Вагнер» Дмитро Уткін, депутати Держдуми РФ Микола Борцов та Віктор Зубарєв та заступник міністра оборони РФ Геннадій Жидко.
  • Водночас під санкціями залишається колишній власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин, літак із яким розбився у серпні 2023 року.

Контекст

Аркадій Волож потрапив під санкції ЄС на початку червня 2022 року. Після цього він «негайно» пішов у відставку з посади гендиректора Yandex N.V. та вийшов із ради директорів.

ЄС обґрунтував включення Воложа до списку санкцій тим, що акціонерами та інвесторами «Яндекса» є російські держбанки «Сбер» і ВТБ. Також зазначається, що в 2019 році «Яндекс» погодився на реструктуризацію, що дала «золоту акцію» Фонду громадських інтересів, через який уряд РФ отримав право вето на ключові рішення. 

Крім того, «Яндекс» звинувачують у просуванні російських державних медіа та видаленні контенту з критикою Кремля.

У серпні 2023 року Волож вперше з початку війни виступив проти дій російських військ в Україні, назвавши вторгнення «варварським». Згодом стало відомо, що бізнесмен попросив Євросоюз зняти з нього санкції.

У 2018 році Волож і члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні