Категорія
Новини
Дата

У Росії розбився літак Євгена Пригожина, засновник ПВК «Вагнер» був на борту. Що про це відомо

Бізнес-джет Embraer Legacy 600, що належить засновнику ПВК «Вагнер» Євгену Пригожину, розбився під селом Куженкіне у Тверській області Росії увечері 23 серпня. Про це повідомили росЗМІ та телеграм-канали. За даними Росавіації, ватажок найманців був на борту літака.

Євген Пригожин /Getty Images

Євген Пригожин Фото Getty Images

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За попередніми даними МНС Росії, загинули 10 людей: семеро пасажирів і три члени екіпажу. Літак прямував із Москви до Петербурга.
  • Як повідомила Росавіація, Пригожин був у списках серед пасажирів літака. 
  • Також на борту перебував командир ПВК «Вагнер» Дмитро «Вагнер» Уткін, повідомив телеграм-канал «ВЧК-ОГПУ». Уткін – «права рука» Пригожина, його позивний «Вагнер» став назвою для ПВК «Вагнер».
  • Близький до ПВК «Вагнер» телеграм-канал Grey Zone стверджує, що літак Пригожина був збитий із ППО. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.
  • Водночас інший Embraer із бортовим номером RA-02748 станом на 21:00 мск сів у бізнес-аеропорті Остафʼєво в Москві. Телеграм-канал Grey Zone запевняє, що це також літак Пригожина. Про звʼязок цього борту з ватажком ПВК нічого не відомо. Авіаброкер Jetvip пропонує цей джет в оренду.
  • На борту літака, що розбився, мали бути сам Євген Пригожин, Дмитро «Вагнер» Уткін, оператор Пригожина, логіст ПВК «Вагнер» та особиста охорона, повідомляє «Фонтанка».
  • Як зазначає Baza, практично всі останки знайдених на місці падіння літака загиблих сильно обгоріли – для їхньої ідентифікації швидше за все буде потрібна експертиза ДНК.
  • Джерело телеканалу «Царьград» стверджує, що тіла Пригожина та командира ПВК «Вагнер» Уткіна «попередньо ідентифікували». 
  • Також «Царьград» із посиланням на джерело в комісії Росавіації повідомляє, що літак нібито був підірваний. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.
  • Пригожин і Уткін є у списку загиблих, який опублікований Росавіацією: Propustin Sergey, Makaryan Evgeniy, Totmin Aleksandr, Chekalov Valeriy, Utkin Dmitriy, Matuseev Nikolay, Prigozhin Evgeniy. Члени екіпажу: Levshin Aleksei, командир; Karimov Rustam, другий пілот; Raspopova Kristina, бортпровідник.

Контекст

Видання «Важные истории» зазначило, що остання публічна поява Пригожина – на відео від 21 серпня, ймовірно з Африки. Пригожин справді вилітав до Росії з Африки разом із усім командним складом ПВК «Вагнер», повідомив з посиланням на свої джерела журналіст Андрій Захаров, який багато років займався темою ПВК.

Літак Пригожина, що розбився, першими ідентифікували «Важные истории». На ньому Пригожин літав до Мінська одразу після заколоту 27 червня, це ж підтверджував Олександр Лукашенко. RA-02795 літав за маршрутом політичного турне Пригожина Росією у травні та червні. Старий номер Джета – M-SAAN, під ним він з 2019 року знаходиться в списку санкцій США за звʼязок із Пригожиним.

Ватажок найманців після заколоту 23-24 червня (рівно два місяці тому) мав «піти» до Білорусі, стверджували у Кремлі. ПВК «Вагнер» дійсно перекинула сили, що залишилися, в Білорусь і зайняла базу в Могилівській області, а також продовжила працювати в країнах Африки. При цьому ватажок найманців уникнув кримінальної відповідальності й продовжив відвідувати Росію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні