Категорія
Новини
Дата

Засновник «Яндекса» Аркадій Волож засудив війну РФ в Україні

Засновник російського технологічного гіганта «Яндекс» Аркадій Волож висловився проти «варварської» війни РФ в Україні, пише Financial Times. Таким чином він став одним із небагатьох бізнесменів країни, які засудили повномасштабне вторгнення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Я категорично проти варварського вторгнення Росії до України, де в мене, як і в багатьох, є друзі та родичі. Я з жахом від того, що кожного дня до будинків українців летять бомби», – йдеться у заяві Воложа.
  • Він додав, що відчуває «частку відповідальності за дії РФ», незважаючи на те, що з 2014 року не живе у Росії.
  • Волож, який живе в Ізраїлі, пішов з посади генерального директора «Яндекса» і передав праву голосу свій контрольний пакет акцій після того, як минулого року ЄС наклав на нього санкції.
  • На своєму особистому сайті Волож називає себе ізраїльським технічним підприємцем, що народився в Казахстані.

Контекст

На початку червня 2022 року ЄС запровадив шостий пакет санкцій проти РФ, під які потрапив засновник «Яндекса». Після цього Волож «негайно» пішов у відставку з посади гендиректора Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.

ЄС обґрунтував включення Воложа до списку санкцій тим, що акціонерами та інвесторами «Яндекса» є російські держбанки «Сбер» і ВТБ. Також зазначається, що в 2019 році «Яндекс» погодився на реструктуризацію, що дала «золоту акцію» Фонду громадських інтересів, через який уряд РФ отримав право вето на ключові рішення. 

Крім того, «Яндекс» звинувачують у просуванні російських державних медіа та видаленні контенту з критикою Кремля.

Аркадій Волож зі статками $2,3 млрд торік посідав 64-те місце в рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes. У 2018 році Волож та члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції».

Минулої весни російський бізнесмен Олег Тіньков публічно засудив президента РФ Володимира Путіна і заявив в інтервʼю The New York Times, що після вторгнення «Росія як країна більше не існує». Згодом він вирішив відмовитися від громадянства РФ. Наприкінці липня уряд Великої Британії зняв санкції з Тінькова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні