Категорія
Новини
Дата

Нідерландська Yandex N.V. продає російський бізнес консорціуму інвесторів за понад $5 млрд

Нідерландська холдингова компанія «Яндекса» Yandex N.V. домовилася про продаж російського бізнесу за 475 млрд руб. (понад $5 млрд) консорціуму приватних інвесторів, йдеться у пресрелізі компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загальна сума угоди складе 475 млрд руб. з урахуванням коригувань і буде виплачена грошима та акціями класу «А». Не менше 50% суми буде виплачено готівкою.
  • За словами Джона Бойнтона, голови ради директорів Yandex N.V., запропонована угода дозволить акціонерам повернути деяку вартість російських активів, а також відкрити потенціал зростання для міжнародних компаній.
  • Ця угода є результатом тривалого періоду планування та переговорів, який відбувався понад 18 місяців.
  • Згідно з умовами, Yandex N.V. продасть всю свою частку в «Яндекс» зареєстрованій в Росії, яка володітиме всіма активами та операціями «Яндекса» в Росії та на деяких міжнародних ринках.

Покупцем є новостворений закритий пайовий інвестиційний фонд «Консорциум.Первый».Членами консорціуму є: 

  • ТОВ «ФМП», яке створив топменеджмент російського бізнесу Yandex N.V.;  
  • Закритий пайовий інвестиційний фонд «Аргонавт», який повністю належить ПАТ «Лукойл»;
  • АТ «Інфініті Менеджмент», що на 100% належить Олександру Чачаєву, засновнику венчурного фонду LETA Capital та власнику My.Games;
  • АТ «АйТі.Елаборейшн», яке належить Павлу Прассу, власнику спеціалізованого депозитарію «Інфінітум»;
  • ТОВ «Меридіан-Сервіс», що повністю належить колишньому заступнику голови правління «Газпрому» Олександру Рязанову.

Після завершення угоди нідерландська компанія збереже за собою портфель міжнародних підприємств та інших неросійських активів, включаючи Nebius AI, Toloka AI, Avride, TripleTen, дата-центр у Фінляндії й міноритарні інвестиції в інші технологічні підприємства.

  • Сукупна ринкова капіталізація Yandex N.V. (включаючи бізнеси, які будуть продані, та міжнародні бізнеси, які будуть збережені) становить приблизно $10,2 млрд (918 млрд руб.).

Контекст

Доля «Яндекса» була предметом численних спекуляцій з того часу, як у листопаді 2022 року компанія оголосила про плани провести корпоративну реструктуризацію, що зрештою має призвести до того, що її основний прибутковий бізнес у Росії буде виділено з материнської компанії, зареєстрованої в Нідерландах. Згодом стало відомо, що страх перед виїздом ІТ-фахівців, або ж «відтоком мізків», є основним фактором, що перешкоджає Москві націоналізувати «Яндекс».

У серпні засновник «Яндекса» Аркадій Волож засудив вторгнення Росії та сказав, що він був зосереджений на вивезенні «талановитих російських інженерів» із країни з початку війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні