Категорія
Новини
Дата

Єврейські лідери стали на захист Зеленського після слів Путіна про «ганьбу єврейського народу»

Російський президент Володимир Путін, виступаючи на Петербурзькому міжнародному економічному форумі 16 червня, заявив, що президент України Володимир Зеленський «не єврей, а ганьба єврейського народу», який потурає неонацизму. Ця репліка прозвучала у відповідь американському політологові Дмитру Саймсу, який сказав, що на Заході не розуміють звинувачень України в нацизмі, оскільки Зеленський – єврей.

Відомі євреї стали на захист президента України, відреагувавши на висловлювання російського диктатора. Forbes вибрав кілька реакцій. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Головний рабин України Моше Реувен Асман:

Я пишаюся президентом Володимиром Зеленським, який не покинув свій народ на початку війни, хоча це було небезпечно для його життя, виявив надзвичайну мужність і продовжує захищати український народ. Я та вся єврейська спільнота України, як і весь вільний світ, підтримуємо президента Зеленського!.

Колишній віцепремʼєр-міністр Ізраїлю, член наглядової ради Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр» Натан Щаранський:

Українці можуть пишатися своїм вибором єврея-президента, який згуртовує та обʼєднує Український народ у важкій боротьбі проти варварської агресії. А ми, євреї, можемо пишатися, що представник нашого народу відіграє таку унікальну історичну роль у мобілізації не лише українського народу, а й усього вільного світу на захист нашого майбутнього.

Віцепрезидент Всесвітнього єврейського конгресу Борис Ложкін:

Володимир Зеленський – лідер, який показав приклад мужності своєму народові та всьому світу.

Володимир Зеленський – герой не лише єврейського народу, а й усієї політичної української нації, до якої належать, звісно, і євреї. Ми пишаємось непохитною стійкістю нашого Президента, який захищає демократичні цінності, свободи та миролюбні права України й наших громадян.

Бізнесмен і меценат Віктор Пінчук:

Я – громадянин України, я – єврей, і вже кілька років, спілкуючись з євреями з усього світу, чую виключно позитивні відгуки про Володимира Зеленського. Коли його тільки обрали Президентом, мої співрозмовники просто говорили, що вони горді з цього. Але коли Зеленський очолив боротьбу народу України за його незалежність і свободу, коли його мужність та незламність зробили його моральним лідером вільного світу, я чую від євреїв із різних країн справжнє захоплення цією людиною. Без ідеалізації – але справжнє захоплення. І справа не в його національності – справа в тому, що Зеленський сьогодні є уособленням битви за свободу. А свобода – одна з головних цінностей єврейського народу.

До речі, обрання єврея Президентом України яскраво демонструє фундаментальну різницю між вільною, демократичною Україною та антисемітською рашистською імперією. Євреї України – частина українського народу. Вони хоробро б’ються на фронтах, жертвуючи своїм життям і вносять свій вклад у наближення перемоги України.

Старший науковий радник з історичних питань Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр» Олександр Круглов:

На петербурзькому економічному форумі з подачі Путіна також був показаний так званий документальний фільм про «звірства українських поліцаїв». Навіть побіжний аналіз цього продукту російських пропагандистів дозволяє зробити висновок, що він являє собою нагромадження брехні та підтасовування фактів. […]

Фільм носить суто пропагандистський характер і покликаний виправдати агресію Росії проти України, злочини рашистів на захопленій території України, налаштувати населення Росії і нечисленні закордонні делегації, що брали участь у форумі, проти України в цілому, та української влади особливо.

Контекст

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук очікує рішучого засудження слів Путіна ізраїльським урядом. Інакше, за словами Корнійчука, це може призвести до перенесення чи скасування візиту Олени Зеленської. «Коментарі Путіна антисемітські та спрямовані проти єврейського народу. Я думаю, що ізраїльський народ має пишатися українським президентом, який є євреєм і хоробро захищає свою країну. Коли Путін нападає на Зеленського, він нападає на єврейський народ. Ми по один бік барикад», – заявив посол України в Ізраїлі.

Рік тому в одному з інтервʼю голова МЗС РФ Лавров порівняв Зеленського з Гітлером. Тоді він заявив, що Гітлер мав «єврейську кров», а також звинуватив самих євреїв в антисемітизмі.

На початку цього року Лавров порівняв дії США та країн ЄС з діями Гітлера, а росіян – із євреями. Європейський єврейський конгрес назвав його порівняння ганебним і закликав вибачитися за це спотворення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні