Категорія
Війна
Дата

«Чому Захід має збільшити підтримку України». Річард Бренсон приїхав в Україну вдруге за час вторгнення. Ось що він побачив

Під час візиту в Україну Річард Бренсон зустрівся із Володимиром та Оленою Зеленськими, Дмитром Кулебою, підприємцями та громадськими організаціями, що чинять спротив російській агресії /Офіс Президента України

Під час візиту в Україну Річард Бренсон зустрівся із Володимиром та Оленою Зеленськими, Дмитром Кулебою, підприємцями та громадськими організаціями, що чинять спротив російській агресії Фото Офіс Президента України

У червні 2022-го року соцмережами ширилися фото мільярдера Річарда Бренсона у Гостомельському аеропорту. Тоді засновник Virgin Group будував плани про відновлення аеропорту, літака «Мрія» та співпрацю із Україною в космічній галузі. Бренсон повернувся в квітні 2023-го. Цього разу завітав до центру Superhumans у Львові, мав розмову із Володимиром Зеленським і Дмитром Кулебою та став амбасадором платформи UNITED24. З Києва Бренсон поїхав із закликом до міжнародного бізнесу посилити підтримку України. Як він пропонує це робити – у колонці для Forbes

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У лютому я писав: аби завершити цю жорстоку війну, Україні потрібні швидка доставка сучасної зброї від Заходу та непохитна підтримка глобальних бізнесів. Під час мого візиту до України у квітні я побачив на власні очі, наскільки це критично. Як сказав президент Зеленський: «Ви дали мені одне крило, а тепер просите полетіти».  

У своїй подорожі я зустрів героїчних людей, які змушені боротися зі звʼязаними за спиною руками. Але вони не здаються. Я зустрів родини із розбитими серцями, які втратили близьких, але відмовляються втратити надію. А на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, першою леді Оленою Зеленською та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою дізнався про надзвичайний прогрес громадських організацій, з якими співпрацює нашVirgin Unite за підтримки талановитого і щедрого Говарда Баффета.

У Львові відкрився центр Superhumans, який допоміг запустити Говард. Superhumans – неймовірна організація, яка допомагає лікувати та реабілітувати жертв збройної агресії Росії. Побачити медичний центр світового класу, що функціонує у країні у стані війні – дійсно надихаюче. Це свідчення відданості та пристрасті бізнес-лідера, який заснував центр, Андрія Ставніцера, СЕО клініки Ольги Руднєвої та їхньої талановитої команди. Один із пацієнтів, якого я зустрів, втратив ноги в бою. Його мужність, позитивний дух і відданість народу України вражають. За кілька днів до нашої зустрічі він вперше зробив декілька кроків на протезах. Його мати сказала: «Я була так само щаслива, як коли ти зробив перші кроки у дитинстві».    

Ми побачили зруйновані житлові будинки у Бородянці – російські танки, які мали прямувати на Київ, проривалися прямо через будівлі. У завалах ми помітили іграшки, матраци, згорілі велосипеди та інші залишки повсякденного життя людей. Особливо моторошно було побачити камери у поліцейському відділенні, які російські солдати перетворили на кімнати тортур – зі страшним номером 06, що досі залишався на дверях. Нагадує сибірські концтабори Росії. Ще один знак жорстокості російського вторгнення.  

Офіс Президента України

Річард Бренсон на зустрічі з Володимиром Зеленським Фото Офіс Президента України

Пізніше ми зупинилися на складі неприбуткової організації Global Empowerment Mission. Вони доставили допомогу вартістю понад $120 млн в 262 населених пункти України завдяки партнерству з фондом Говарда Баффетта. Дивовижно бачити масштаб впливу Говарда на Україну. Він каже: «Ми просто не можемо чекати на кінець війни. Маємо займатися травмою прямо зараз і показувати бізнесам в усьому світі, чому вони повинні інвестувати».

Virgin Unite має за честь підтримувати Говарда і Шеннон Седжвік Девіс з фонду Bridgeway в їхній критично важливій роботі. 

Разом із Оленою Зеленською я відвідав будівельний майданчик фабрики-кухні у місті Бучі, що стане частиною програми шкільного харчування та безпечним місцем для дітей. Проєкт був започаткований першою леді, його щедро підтримав Говард. Олена Зеленська сказала мені: «Якщо ми і надалі даватимемо дітям стабільність та освіту, станемо незламними». Особливо щемко було дізнатися, що цей проєкт розробляється на місці, яке стало свідком російських злочинів. Це великий знак стійкості та нестримного духу України.

Я обговорив з президентом і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, що необхідно для завершення війни. Як бізнес може найефективніше підтримати Україну? Зеленський підкреслив потребу у більш розвинених артилерійських системах і боєприпасах від Заходу, які мають бути доставлені набагато швидше. Він пояснив: Росія використовує гіперзвукові ракети, з якими Україна не може змагатись, а інші запаси озброєння закінчуються. Замінування також є масштабною проблемою: наземні міни вбивають сотні людей і завдають серйозної шкоди сільському господарству та постачанню харчів. Розмінування країни вимагатиме величезного колективного та глобального зусилля.    

Президент додав: важливо зберігати світову увагу до війни та продовжувати тиснути на Росію, аби вона відступила з суверенної території України. Бізнес і бізнес-лідери мають висловлювати свою позицію та повністю відокремитися від Росії та її інтересів. Занадто багато компаній продовжують отримувати прибуток від роботи з Росією або в межах її території. Це живить військову машину Путіна через податки, які вони сплачують, ланцюжки постачання, які підтримують, та технології, якими діляться. Це потрібно зупинити.

Офіс Президента України

Річард Бренсон на зустрічі з Володимиром Зеленським Фото Офіс Президента України

Для мене велика честь, що Зеленський запросив мене стати послом UNITED24. Це офіційна фінансова платформа президента, яка швидко стала потужною силою в Україні та за її межами. Вона збирає кошти на придбання генераторів і карет швидкої допомоги, відновлення мостів та закупку життєво важливих ліків. Як амбасадор я буду використовувати нашу глобальну діяльність для підтримки цієї роботи та мобілізації бізнесів заради допомоги людям України.

Кожна частина візиту була незабутньою та зворушливою. Особливо щемким моментом була зустріч із Богданом, хлопцем із церебральним паралічем, який пережив російську атаку в Бучі разом зі своєю чудовою матірʼю. Його будинок спалили на початку війни, але вже відбудували. Це фантастично – побачити, як спільнота відновлюється та лікується, незважаючи на все, через що пройшли люди. Ще я зіграв у шахи з Богданом, місцевим чемпіоном з шахів, та подарував йому персоналізований набір.

Ця поїздка показала: в урядів, бізнесу та громадських організацій є багато простору для підтримки України – швидка доставка передової зброї, збільшення міжнародної підтримки, знищення усіх звʼязків з Росією, координація дій з іншими бізнесами та гуманітарними організаціями та збір коштів на ініціативи на рівні громад. Український народ бореться та вмирає не лише за Україну, а і за Європу та вільний західний світ.

Я надзвичайно вдячний генеральній директорці Virgin Unite Джин Ольванг, моїй добрій подрузі і генеральній директорці Bridgeway Foundation Шеннон Седжвік Девіс та Говарду і його благодійному фонду за все, що вони роблять, щоб допомогти українцям. Дякую президенту Зеленському, Олені Зеленській та міністру закордонних справ Дмитру Кулебі, а також команді UNITED24 за боротьбу для захисту своєї країни. Україна стала маяком рішучості та надії для світу. Але їй потрібно більше підтримки, щоб мир був відновлений, а нація змогла відбудуватися.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні