20–21 травня в Японії відбулася чергова зустріч «Великої сімки». Несподіваний візит президента України Володимира Зеленського на саміт дав йому можливість перетягнути на свій бік країни, що розвиваються, які теж отримали запрошення. /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Побратими Росії. G7 та Зеленський намагалися заручитися підтримкою прихильників РФ та Китаю. Чи вийшло це у них. Висновки Bloomberg

20–21 травня в Японії відбулася чергова зустріч «Великої сімки». Несподіваний візит президента України Володимира Зеленського на саміт дав йому можливість перетягнути на свій бік країни, що розвиваються, які теж отримали запрошення. Фото Getty Images

Попри загарбницьку війну в Україні, у Росії все ще залишаються прихильники – країни, які наголошують на перемовинах щодо її закінчення. Тому на саміті «Великої сімки» в Японії, що тривав 20–21 травня, українська тематика була центральною. США та союзники знали, що їм треба перетягнути на свій бік ті країни, які все ще тяжіють до Москви й Пекіна.

Bloomberg вважає, що «Велика сімка» зрушила з мертвої точки у цьому завданні, але до значного успіху ще далеко. Forbes переказує головне з матеріалу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

20–21 травня в Японії відбулася чергова зустріч «Великої сімки». Несподіваний візит президента України Володимира Зеленського на саміт дав йому можливість перетягнути на свій бік країни, що розвиваються, які теж отримали запрошення.

Саме ці країни зайняли нейтральну, а іноді й байдужу позицію щодо війни Росії в Україні.

Трьома ключовими запрошеними гостями стали президент Бразилії Лула да Сілва, індійський премʼєр Нарендра Моді та президент Індонезії Джоко Відодо, на чиї країни разом припадає чверть населення планети.

Всі троє говорили про мир загалом, однак не підтримували погляди «Великої сімки» на Україну. Один бразильський чиновник навіть сказав, що група шкодить зусиллям досягти миру, адже вона обрала сторону у конфлікті.

Попри спроби президента Франції Емманюеля Макрона пояснити новообраному президентові Бразилії те, що у війні Росії проти України є агресор та жертва, позиція Лули відчутних змін не зазнала. Він не очікував появи Зеленського, а бразильські чиновники назвали зустріч із Зеленським в останню мить «пасткою». Раніше бразильський лідер назвав США відповідальними за вторгнення в Україну диктатора Володимира Путіна.

Ознак того, що Лула зблизився із країнами «Великої сімки», не було, зазначив один із західних чиновників. Він був більше зосереджений на тому, щоб знайти для Путіна вихід зі складної ситуації та уникнути ескалації, а не на збереженні територіальної цілісності України.

Лула, який так і не зустрівся із Зеленським через нібито запізнення українського президента, сказав, що президент Індонезії Відодо підтримує його позицію щодо України.

«Я втомився повторювати, що нам потрібно говорити про мир, – сказав Лула. – Жодне рішення не буде дотримане, якщо воно не засноване на діалозі. Нам треба працювати, щоб створити простір для перемовин».

Нарендра Моді, як і Відодо, зустрівся із Зеленським уперше і сказав про «чітку підтримку діалогу і дипломатичних зусиль для пошуку виходу». Чи прийняв індійський премʼєр запрошення Зеленського відвідати Україну, залишається невідомим.

Результати саміту «Великої сімки»

Один британський чиновник сказав, що вважає успішними зусилля «Великої сімки» у залученні підтримки країн південної півкулі, адже ніхто не розраховував, що Індія чи Бразилія раптово накладуть санкції на Росію чи нададуть Україні зброю.

На його думку, цей саміт успішно розпочав діалог із країнами, що розвиваються, і завдав удару по антиімперіалістичній риториці Росії та Китаю, яка спрямована проти Заходу.

Довгострокова мета «Сімки» полягала у тому, аби переконати країни, що розвиваються, підтримати санкції проти Росії. Але це надзвичайно складне завдання. Тож вони вирішили не тиснути на гостей у питанні засудження дій Путіна, а натомість наголошували на необхідності дотримання правила «не вдиратися на територію свого сусіда».

Джейк Салліван, радник з питань нацбезпеки США, сказав, що Байден у розмовах із Лулою, Моді та іншими наголошував на «конструктивній ролі», яку ці лідери можуть відіграти у підтримці «суверенітету і територіальної цілісності, яка є непорушною, згідно із Хартією ООН».

Цієї ж стратегії дотримувалися й інші лідери, коли наголошували на нежиттєздатності будь-якого рішення, яке не включає повний вихід Росії з України.

«Потрібне не припинення вогню, а мир, – сказав премʼєр Канади Джастін Трюдо. – А мир буде лише тоді, коли Росія припинить вторгнення на території незалежної сусідньої країни».

Після зустрічі із Лулою канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав репортерам, що «важливо, аби всі зрозуміли, що не можна допустити замороження конфлікту і дозволити Росії залишити собі захоплені території». Пізніше він додав, що Бразилія та Індія розуміють, що Росія – це агресор, а Україна – жертва.

Хай там як, а важко помітити зміни у публічній риториці лідерів. Так, премʼєр Японії Фуміо Кішіда у своїй промові після зустрічі із Моді наголосив на необхідності підтримки принципів територіальної цілісності.

А Моді після цієї ж зустрічі лише сказав, що вони обговорювали «сучасний розвиток регіону», а сам він «акцентував на тому, що потрібно приділити увагу проблемам і пріоритетам країн південної півкулі».

У комюніке після саміту зазначається кілька завдань на майбутнє:

  • дотримання обіцянки мобілізувати $600 млрд на розбудову інфраструктури в країнах, що розвиваються;
  • спрямування $100 млрд щорічно на зниження ризиків кліматичних змін;
  • реформування багатосторонніх банків розвитку;
  • розв'язання проблеми боргової вразливості.

Зеленський сказав репортерам, що його зустрічі на саміті «Великої сімки» і виступ перед Арабською лігою були важливими для протидії російській «інформаційній війні», яка триває вже не один рік. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні