Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія дасть оцінку Україні як країні – кандидату на вступ до ЄС наступного року

Європейська комісія надасть Україні оцінку як країні – кандидату на вступ до ЄС наступного року. Про це сказав європейський комісар з переговорів про розширення та європейську політику сусідства Олівер Варгеї у Брюсселі на пресконференції після завершення засідання Ради асоціації Україна – ЄС, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми дамо нашу оцінку Україні як країні-кандидату наступного року. Нещодавно ми (Єврокомісія) підготували наші висновки (за заявкою України на членство в ЄС) і ще працюватимемо над іншою частиною висновків щодо рівня відповідності України законодавству ЄС. Це ми маємо зробити до кінця року», – сказав він.
  • Процес розширення «ґрунтується на заслугах і завжди залежить від того, наскільки виконано Копенгагенські критерії», зазначив Варгеї, говорячи про перспективу надання Україні членства в ЄС. 
  • «Коли ви подивитеся на наші висновки, ви побачите дуже чітко, що потрібно зробити для того, щоб набути статус кандидата. Це сім критеріїв, де, як ми розуміємо, Україна вже досягла певного поступу», – додав Варгеї.
  • За його словами, попереду «ще багато роботи». «Завжди легко говорити про дати, про наступні кроки, але головне – виконувати практичну роботу», – наголосив єврокомісар.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня цього року.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Україна може стати повноцінним членом ЄС швидше, ніж оцінюють деякі європейські політики, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на Forum 2000 у Празі.

Зараз питання стоїть «не що далі, а коли далі», і Україна заслуговує на оптимізм, вважає голова МЗС. Він наголосив, що якщо Україна готова діяти швидко, то і ЄС має бути готовим до того ж. «Якщо ви говорили, що членство в ЄС не може статися за ніч, то це може статися за дві ночі, а не через роки», – сказав Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні