Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія підготувала пропозицію про використання заморожених у ЄС російських активів

1 хв читання

Європейська комісія готова зробити юридично обґрунтовану пропозицію щодо використання заморожених російських активів, яка враховує думки держав-членів ЄС. Про це повідомив офіційний представник ЄК Крістіан Віганд на брифінгу 29 серпня, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Єврокомісія працювала над цим питанням з іспанським головуванням Ради ЄС. «І ми можемо зробити юридичну пропозицію, що враховує обмін думками з державами-членами ЄС», – сказав Віганд.
  • Він зазначив, що наразі тривають інтенсивні контакти з G7 для забезпечення належної міжнародної координації.
  • Віганд не став уточнювати, коли саме буде зроблено пропозицію щодо використання заморожених російських активів.
  • За його словами, європейські лідери обговорювали це питання на останньому засіданні Євроради 29–30 червня. 
  • Наприкінці липня Віганд заявляв, що законодавча пропозиція про використання заморожених російських активів в інтересах України може бути висунута Єврокомісією восени.

Контекст

У червні ЄС визнав, що не може повністю конфіскувати заморожені активи Росії – для цього немає відповідних юридичних обґрунтувань. Натомість нібито розглядається тимчасове використання заблокованих коштів. За словами джерел Bloomberg, офіційна пропозиція про податки розглядатиметься як інструмент зовнішньої політики – той самий, відповідно до якого запроваджуються санкції, – і для його ухвалення буде потрібна підтримка всіх держав-членів.

Лідери ЄС домовилися на саміті у Брюсселі продовжити роботу над планом непередбачених податків на прибуток, отриманий від заморожених активів. 

Заморожені активи можуть принести близько €3 млрд несподіваного прибутку, хоча, за деякими оцінками, ця цифра може бути ще вищою. Багато фондів знаходяться в Бельгії, у Euroclear Ltd., де вони заробили майже €750 млн до першого кварталу цього року. Цей прибуток вже підлягає оподаткуванню, як показують квартальні результати Euroclear, а його звіти припускають, що Росія не претендуватиме на чистий прибуток, оскільки він належить розрахунковій палаті.

У липні повідомлялося, що Єврокомісія та ЄЦБ мають протилежні погляди щодо ризиків можливого використання прибутку від заморожених активів центробанку Росії в Європі для відбудови України.

Тоді ж повідомлялося, що через згадані суперечності Єврокомісія зсунула терміни представлення своєї пропозиції щодо використання активів центробанку РФ з літа на мінімум початок вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні