Категорія
Новини
Дата

ЄС не може дійти згоди із ЄЦБ щодо долі заморожених російських активів – Bloomberg

Європейський Союз сперечається з Європейським центральним банком щодо планів використання прибутку від більш ніж €200 млрд у заморожених активах російського центрального банку для допомоги у відновленні України, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Офіційні особи ЄС у четвер, 13 липня, заперечили президентці ЄЦБ Крістін Лагард у звʼязку із попередженням банку про те, що дії проти санкційних активів можуть загрожувати фінансовій стабільності єврозони та ліквідності єдиної валюти.
  • Лідери ЄС домовилися на саміті у Брюсселі минулого місяця продовжити роботу над планом непередбачених податків на прибуток, отриманий від заморожених активів. Європейська комісія спочатку заявила, що виступить із пропозицією цього літа. Але цей графік змістився, за словами одного чиновника, через розбіжності між ЄС та ЄЦБ, і тепер держави-члени також розділилися у цьому питанні.
  • Єврокомісія виступила проти аргументів ЄЦБ, заявивши, що будь-який ризик мав місце – і був врахований – коли активи спочатку заблокували в лютому 2022 року після вторгнення Росії в Україну, і що досі жодне з цих побоювань не матеріалізувалося. Варіант із непередбачуваним прибутком не зачіпає ні самі активи, ні претензії ЦБ РФ, ні роль ЄС у зберіганні цінних паперів, сказало одне із джерел.
  • Розбіжності стали явними у четвер на зустрічі міністрів фінансів єврозони, на якій були присутні Лагард та віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.
  • Глава ЄЦБ заявила, що податок може підірвати євро і призвести до переосмислення власників резервів. За словами джерела, Домбровскіс виклав аргументи Єврокомісії на користь варіанта непередбаченого податку. Деякі держави-члени підтримали застереження Лагард, у той час як інші зазначили, що це питання того, як просуватися вперед. Міністри фінансів знову зустрічаються у пʼятницю, 14 липня. 

Контекст

Заморожені активи можуть принести близько €3 млрд несподіваного прибутку, хоча, за деякими оцінками, ця цифра може бути ще вищою. Раніше Bloomberg повідомляв, що більше половини активів перебувають у готівці та депозитах, у той час як «значна сума» залишку знаходиться в цінних паперах, які будуть переведені в готівку в міру їх погашення протягом наступних двох-трьох років.

Багато фондів знаходяться в Бельгії, у Euroclear Ltd., де вони заробили майже €750 млн до першого кварталу цього року. Цей прибуток вже підлягає оподаткуванню, як показують квартальні результати Euroclear, а його звіти припускають, що Росія не претендуватиме на чистий прибуток, оскільки він належить розрахунковій палаті.

ЄС раніше обговорював варіант із створенням організації для інвестування коштів і використання виручених коштів для відновлення України, але його визнали «надто складним і юридично сумнівним».

Також у Європейському Союзі визнали, що не можуть повністю конфіскувати заморожені активи Росії – для цього немає відповідних юридичних обґрунтувань. Натомість розглядається тимчасове використання заблокованих коштів.

За словами джерел, офіційна пропозиція про податки розглядатиметься як інструмент зовнішньої політики – той самий, відповідно до якого запроваджуються санкції, – і для його ухвалення буде потрібна підтримка всіх держав-членів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні