Категорія
Новини
Дата

ЄС розглядає можливість оподаткування прибутку від заморожених активів РФ. Кошти хочуть спрямувати на відбудову України

Лідери Європейського Союзу підтримують плани, що передбачають запровадження податку на прибуток, отриманий від активів російського центрального банку у розмірі понад €200 млрд, пише Bloomberg. ЄС добиватиметься політичної підтримки«Великої сімки».

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Очікується, що активи російського центрального банку, що є замороженими в ЄС, принесуть близько €3 млрд непередбаченого прибутку. 
  • Раніше Bloomberg повідомляв, що більше половини активів перебувають у готівці та депозитах, у той час як «значна сума» залишку знаходиться в цінних паперах, які будуть перетворені на готівку в міру їх погашення протягом наступних двох-трьох років. 
  • Багато фондів знаходяться в Бельгії, в розрахунковому гіганті Euroclear Ltd., де вони заробили майже €750 млн до першого кварталу цього року.
  • Перспектива оподаткування та конфіскації непередбаченого прибутку порушує як юридичні, і фінансові питання. Декілька лідерів на саміті наголосили на побоюваннях, вперше висловлених Європейським центральним банком, який попередив, що використання доходів від активів може спонукати власників офіційних резервів відвернутися від євро, за словами джерел.
  • Прихильники плану зазначають, що більшого ризику стабільності було подолано, коли активи центрального банку були заблоковані.
  • У рамках тих же зусиль ЄС шукатиме підтримки у країн «Великої сімки», навіть незважаючи на те, що переважна більшість активів центрального банку, на які поширюються санкції, є в Європі.
  • ЄС і США вже обговорили плани, і адміністрація Джо Байдена була поінформована про прогрес. Обговорення зі США та іншими країнами продовжаться найближчими днями та тижнями.
  • Офіційний представник Великої Британії заявив, що країна підтримує план щодо податків ЄС та веде переговори із блоком про це.

Контекст

ЄС раніше обговорював варіант із створенням організації для інвестування коштів і використання виручених коштів для відновлення України, але його визнали «надто складним і юридично сумнівним».

Таклож у Європейському Союзі визнали, що не можуть повністю конфіскувати заморожені активи Росії – для цього немає відповідних юридичних обґрунтувань. Натомість розглядається тимчасове використання заблокованих коштів.

За словами джерел, офіційна пропозиція про податки розглядатиметься як інструмент зовнішньої політики – той самий, відповідно до якого запроваджуються санкції, – і для його ухвалення буде потрібна підтримка всіх держав-членів.

16 червня стало відомо, що у Сенаті США зареєстрований законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні російських державних активів, зокрема російського центробанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні