Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія підтримала початок переговорів про вступ України до ЄС – Шмигаль

2 хв читання

Європейська комісія підтвердила, що Україна виконала всі додаткові кроки-реформи і інституція підтримує початок переговорів про вступ країни до ЄС, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, ЄК надала позитивну оцінку євроінтеграційного прогресу України.

Брюссель наполягає на тому, щоб офіційні переговори з Києвом розпочалися цього місяця, щоб продемонструвати підтримку зруйнованій війною країні до того, як Угорщина візьме на себе головування в блоці.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • У висновку Єврокомісії йдеться про те, що Україна продовжує системні зусилля щодо приєднання до ЄС та виконала всі чотири додаткових кроки-реформи, повідомив очільник Кабміну.
  • «Тепер ми очікуємо від наших європейський партнерів наступний крок – початок переговорів про членство в Євросоюзі вже цього місяця», – сказав Шмигаль.
  • Речник Єврокомісії Ана Пісонеро підтвердила, що ЄК надала позитивну усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС, пише «Європейська правда».
  • Пісонеро пояснила, що Київ досяг необхідних критеріїв у визначених сферах – антикорупційній, контролю за політичним лобізмом, прозорості статків посадовців та у сфері забезпечення прав нацменшин.
  • Водночас поки що постійні представники країн-членів Європейського Союзу не змогли ухвалити рішення щодо рекомендацій Єврокомісії розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною, оскільки Угорщина знову виступила із запереченнями.
  • Обговорення продовжиться наступного тижня, повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» після завершення засідання Комітету постійних представників високопоставлений європейський дипломат.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

Переговори про членство тривають роки навіть за наявності зеленого світла з боку країн-членів ЄС, оскільки шлях до членства є довгим і складним. Хорватія була останньою країною, що приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято у 2013 році.

У травні Бельгія, яка зараз головує в ЄС, підтвердила наміри організувати міжурядову конференцію з Україною в червні – до початку головування Угорщини.

5 червня міністри закордонних справ 12 країн ЄС направили листа Бельгії про те, що переговори з Україною та Молдовою про вступ до ЄС потрібно починати вже в червні, повідомив Euractive

Лобісти вступу України та Молдови в ЄС говорять, що на користь такого рішення є результати реформ, яких вдалося досягти обом країнам, та їхні «поточні зусилля». Міністри пропонують заводити країни до ЄС поетапно. Україна та Молдова можуть «переходити в окремі політики та програми ЄС до повноправного членства». 

Проти вступу України до ЄС виступає Угорщина. Будапешт знову вимагає змін від Києва, які б стосувалися боротьби з корупцією, прав нацменшин, сільського господарства, торгівлі та добросусідських відносин. Але в ЄС припускають, що Угорщина може погодитися на стартування переговорів до початку свого головування. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні