Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендуватиме почати в червні переговори про вступ України до ЄС – Financial Times

2 хв читання

Європейська комісія рекомендуватиме розпочати переговори про вступ України до ЄС вже в червні, щоб продемонструвати підтримку зруйнованій війною країні до того, як Угорщина візьме на себе головування в блоці. Про це 7 червня пише Financial Times з посиланням на три особи, знайомі з цим питанням.

Деталі

  • Брюссель наполягає на тому, щоб офіційні переговори з Києвом і Кишиневом розпочалися цього місяця. У пʼятницю, 7 червня, Єврокомісія оголосить, що Україна тепер відповідає раніше невиконаним критеріям. 
  • Йдеться про антикорупційні заходи, обмеження на політичне лобіювання, правила декларування активів для державних службовців і захист мов, які використовують національні меншини.
  • Угорщина перебере на себе ротаційне головування в ЄС 1 липня, що дасть їй додаткові важелі впливу на формування порядку денного зустрічей, де обговорюватимуть питання, повʼязані з Україною, зазначає видання. Раніше ця країна блокувала всі питання, повʼязані з допомогою Україні.

Контекст

У травні Бельгія, яка зараз головує в ЄС, підтвердила наміри організувати міжурядову конференцію з Україною в червні – до початку головування Угорщини.

5 червня міністри закордонних справ 12 країн ЄС направили листа Бельгії про те, що переговори з Україною та Молдовою про вступ до ЄС потрібно починати вже в червні, повідомив Euractive

Лобісти вступу України та Молдови в ЄС говорять, що на користь такого рішення є результати реформ, яких вдалося досягти обом країнам, та їхні «поточні зусилля». Міністри пропонують заводити країни до ЄС поетапно. Україна та Молдова можуть «переходити в окремі політики та програми ЄС до повноправного членства». 

Проти вступу України до ЄС виступає Угорщина. Будапешт знову вимагає змін від Києва, які б стосувалися боротьби з корупцією, прав нацменшин, сільського господарства, торгівлі та добросусідських відносин. Але в ЄС припускають, що Угорщина може погодитися на стартування переговорів до початку свого головування. 

Посли країн ЄС розглянуть питання початку перемовин 7 червня, тоді ж дипломати можуть ухвалити політичне рішення. 25 червня, під час міністерської ради з загальних питань ЄС, можуть погодити переговорні рамки для обох країн. 

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні