Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для українських біженців до березня 2026 року

1 хв читання

У вівторок, 11 червня, Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для тих, хто рятується від російської агресії проти України, ще на рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року, йдеться у повідомленні інституції.

Комісія 13 червня представить пропозицію міністрам у Раді з питань юстиції та внутрішніх справ, а потім її має офіційно схвалити Рада ЄС.

Ключові факти

  • ЄК зазначила, що через продовження російських атак на цивільну інфраструктуру в Україні нині немає ніяких умов для безпечного й тривалого повернення в країну. 
  • Отже, комісія вважає, що причини для надання тимчасового захисту не зникли й що його слід продовжити ще на рік. 
  • Комісія заявляє, що це буде необхідна та доцільна відповідь на наявну ситуацію.
  • Рішення має на меті подбати, щоб біженці могли знайти прихисток у ЄС та щоб майже 4,2 млн людей, які вже користуються тимчасовим захистом у державах – членах ЄС, почувалися стабільно.
  • «Доки українцям потрібен притулок від путінських бомб, Європейський Союз його надаватиме – це те, що постійно обговорюється з 27 державами-членами», – зазначив віцепрезидент ЄК Маргарітіс Схінас.

Контекст

ЄС увів у дію Директиву про тимчасовий захист одностайним рішенням держав-членів 4 березня 2022 року, строк її дії був автоматично продовжений на один рік, а далі Радою – ще на рік, до 4 березня 2025 року. Зараз тимчасовим захистом у ЄС користуються майже 4,2 млн переміщених з України осіб, серед яких одна третина – діти.

Директива про тимчасовий захист надає можливість реалізувати певні права в ЄС, зокрема права на проживання, доступ до ринку праці, житла, соціальної, медичної та іншої допомоги. Вона також допомагає державам-членам організовано й ефективно контролювати прибуття людей.

Після двох років повномасштабної війни з Росією за кордоном залишаються близько 4,6 млн українців. Більшість з них планують повернутися, але чим довше триває війна, тим більше біженців змінюють свою думку і вирішують залишитися за кордоном назавжди. Також є процес «заміни» біженців – бажаючі повертатися їдуть до України, а виїжджають ті, хто хоче жити за кордоном, свідчить дослідження Центру економічної стратегії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні