Стефанішина /Артем Галкін
Категорія
Новини
Дата

«Не позиція України». Віцепремʼєр Стефанішина спростувала переговори з ЄС щодо повернення біженців

Віцепремʼєр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина Фото Артем Галкін

Віцепремʼєр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина спростовує інформацію про те, що Київ працює з Брюсселем над питанням повернення українців, які тимчасово перебувають на території ЄС в рамках механізму тимчасового захисту, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Однозначно, не є прямою позиція України про те, що українці мають повертатися назад, і тому має скорочуватися будь-яка їм допомога (ЄС). Цього абсолютно немає», – сказала вона у Брюсселі, коментуючи на прохання журналістів цю інформацію.
  • За її словами, принципова позиція полягає в тому, що громадяни України, які перебувають у Європейському Союзі, повинні мати право на тимчасовий захист.
  • Віцепремʼєр висловила впевненість, що «можливість мати тимчасовий захист має залишатися за будь-яких умов, і в 2025 році, і після нього, і навіть у разі припинення воєнних дій». 
  • «Така можливість має залишатися. Інше питання – це фінансові виплати. На жаль, війна триває. Ми маємо визначатися щодо соціальних гарантій, які мають громадяни в кожній країні. Але це не радикальна комунікація, не негативна. Цей діалог (Україна та ЄС) триває», – сказала Стефанішина.

Контекст

Станом на кінець жовтня у країнах ЄС отримали статус тимчасового захисту 4,24 млн людей з Україниповідомляє Євростат. Основними країнами, які їх прийняли, були Німеччина, Польща та Чехія.

За даними ООН, майже через два роки вторгнення РФ 14,6 млн людей потребують гуманітарної допомоги в Україні – 40% населення. Близько 6,3 млн людей залишили країну і залишаються біженцями, здебільшого по всій Європі.

Неповернення українців істотно впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

У січні заступник міністра економіки – торговий представник Тарас Качка повідомив, що Кабінет Міністрів розпочав переговори з партнерами щодо питання допомоги біженцям під час повернення в Україну.

24 січня видання Politico із посиланням на двох дипломатів ЄС писало, що Україна проводить попередні переговори з офіційними особами ЄС щодо майбутніх міграційних правил блоку, щоб спробувати забезпечити повернення додому більшої кількості своїх громадян наступного року. Хоча Київ не звертався до ЄС із офіційним запитом про заохочення повернення біженців, дипломати ЄС заявили, що з боку української сторони чинився певний тиск з метою посилити майбутні правила, аби повернути людей. Один із дипломатів ЄС очікує, що після ухвалення закону про мобілізацію Київ посилить тиск.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні