Категорія
Новини
Дата

Європа дозволила збільшити експорт української електроенергії в 2,5 рази – «Укренерго»

1 хв читання

Європейська енергетична система ENTSO-E 28 липня дозволила збільшення експорту української електроенергії до Європи в 2,5 рази. З 30 липня він становитиме 250 МВт, повідомив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • В «Укренерго» нагадали, що наразі експорт електроенергії в синхронізованій з континентальною Європою енергомережі відбувається стабільно, негативного впливу на систему немає.
  • Кудрицький зазначив, що в ЄС усвідомлюють роль української електроенергії, яка «допомагає замістити токсичний російський газ, а Україні – дозволяє заробляти кошти на підготовку до опалювального сезону».

Контекст

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

До кінця року Україна планує експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, заявляв прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу. За поточними цінами в Європі експорт дасть змогу отримати в енергосистему України до €150 млн щомісяця.

Міністр енергетики Герман Галущенко раніше заявив, що використання у повній мірі експортного потенціалу української електроенергії дозволить державам ЄС замістити 5-6 млрд куб. м російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд