Категорія
Новини
Дата

Європа використовує запаси газу на зиму через скорочення поставок з Росії – Bloomberg

Європейські комунальні підприємства почали використовувати запаси газу, які зазвичай використовуються в пік зимового сезону, через скорочення поставок з Росії. Про це пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Однією з останніх ознак того, що в регіоні загострюється енергетична криза, є те, що обсяг газу у сховищах упав цього тижня вперше з середини квітня, пише видання з посиланням на дані Gas Infrastructure Europe (GIE).
  • Європа змушена використовувати запаси газу на тлі скорочення поставок.
  • Станом на 14 чеврня європейські сховища були заповнені приблизно на 52%, а останні дані GIE свідчать про зниження на один відсотковий пункт.

Контекст

Енергокомпанії OMV з Австрії, Eni з Італії та Uniper з Німеччини 15 червня отримали повідомлення від «Газпрому» про зниження обсягу постачання газу. У Німеччині вже назвали рішення російської сторони політично вмотивованим. Eni повідомила про скорочення поставок на 15%, Uniper – на 25%. OMV не повідомила, наскільки скоротяться постачання, але, як і Uniper, зазначила, що здатна замістити їх із інших джерел.

14 червня «Газпром» заявив, що знизить прокачування газу газопроводом «Північний потік» на 40% – з планових 167 до 100 млн куб. м на добу. Компанія послалася, зокрема, на затримки з поверненням з ремонту обладнання для компресорної станції «Портова» у Виборзі. 

15 червня «Газпром» повідомив, що через проблеми на «Портовій» знизить прокачування газу до 67 млн куб. м на добу (60% від планового показника).

Якщо газопровід «Північний потік» буде повністю закритий, регіон не досягне рівня запасів, який Європейський Союз розпорядився забезпечити до початку опалювального сезону в листопаді, пише Bloomberg. Запаси регіону можуть повністю закінчитися до січня. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні