Категорія
Новини
Дата

Європа закачала рекордний об'єм газу в підземні сховища. Найактивніше поповнюють запаси Португалія та Польща

У травні закачування газу в підземні сховища (ПСГ) Європи досягло максимуму за весь час спостережень, свідчать дані Gas Infrastructure Europe (GIE). Європа у травні також імпортувала рекордний об'єм скрапленого природного газу (СПГ).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У європейські ПСГ у травні було закачано 15,6 млрд куб. м газу. Це на 52% вище показника минулого року й на 11,5% більше за попередній рекорд травня 2018 року. Крім того він перевищив попередній абсолютний рекорд закачування серпня 2017 року.
  • Португалія та Польща досягли рівнів запасів у 92,49% та 94,61% відповідно. ПСГ Німеччини заповнені на 48,8%, Франція заповнила свої ПСГ на 52,04%, Італія – на 49,86%.
  • Надходження скрапленого газу газу (СПГ) з терміналів до ГТС Європи у травні також стали рекордними для травня – 10,8 млрд куб. м.

Контекст

За даними агентства IHS Markit, країни Європи досягли технічно можливого максимуму імпорту СПГ. Проте, інфраструктурні обмеження не дають змоги постачати більше газу на європейський ринок.

У балансі ЄС російський газ займає 40%, а економіка Німеччини – одна з найбільш залежних від російських енергоносіїв.

30 травня, після першого дня саміту, на якому лідери ЄС погодили нафтове ембарго з винятками постачання через трубопроводи, чиновники та дипломати заявили, що припинити закупівлю ЄС російського природного газу буде ще складніше. 

Газового ембарго в рамках наступного пакета санкцій ЄС проти Росії не буде, заявив канцлер Австрії Карл Негаммер.

Європейська залежність від російського газу та нафти поки що сильніша за прихильність до європейських цінностей. За перші два з половиною місяці війни країни Європи купили енергоносії на в €50 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні