Категорія
Новини
Дата

Європа запускає новий контрольний показник СПГ, щоб запобігти стрибкам цін

У Європі зʼявився новий орієнтир для скрапленого природного газу, який, як сподіваються регулювальні органи, допоможе ринку позбутися різких стрибків цін, що спостерігалися минулого року, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Агентство Європейського Союзу зі співробітництва органів регулювання енергетики (ACER) представило нову шкалу цін, вказавши, що СПГ продається зі знижкою в €9,57 за МВт·год.
  • Мета полягає в тому, щоб забезпечити більшу прозорість витрат і допомогти захистити ринок CПГ від коливань цін, які спіткали фʼючерсний ринок TTF минулого року, що призвело до різкого збільшення рахунків за електроенергію для споживачів. 
  • Після вторгнення Росії в Україну ЄС перейшов від трубопровідного газу до CПГ. Тим не менш, залишаються питання щодо того, якою мірою трейдери використовуватимуть новий стандарт.
  • Оцінка ACER складається з середньозваженої ціни щоденних спотових транзакцій CПГ і заснована на угодах, укладених та заявлених до постачання до ЄС.
  • Агентство щодня публікує ціни на CПГ для північно-західної та південної Європи, а з 8 березня також єдину ціну для ЄС. У пʼятницю, 31 березня, він був оцінений у €38,27 за МВт·год.
  • Intercontinental Exchange Inc. почала пропонувати європейські фʼючерси на СПГ 5 грудня. Контракти – окремі для північно-західної та південно-західної Європи – ґрунтуються на оцінках цін від Spark Commodities. S&P Global Commodity Insights також публікує власні оцінки цін на СПГ у регіоні.

Контекст

У листопаді 2022 року стало відомо, що Європа імпортує рекордну кількість російського СПГ, що свідчить про те, що регіон не позбувся залежності від країни щодо палива, навіть незважаючи на те, що потоки газу трубопроводами практично припинилися.

У 2022 році США наздогнали Катар як найбільшого у світі експортера скрапленого природного газу (СПГ), що стало важливою віхою для швидкого зростання Америки як основного постачальника палива. Водночас Японія випередила Китай і стала найбільшим імпортером СПГ минулого року.

Раніше Німеччина отримувала майже третину своїх постачань природного газу трубопроводом із РФ. Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну та ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Єврокомісар Сімсон раніше закликала зупинити постачання російського СПГ, заявивши, що компанії не повинні продовжувати довгострокові контракти після закінчення терміну дії поточних. Іспанія, найбільший покупець російського СПГ у ЄС цього року, попросила компанії не підписувати нові закупівлі з Росії.

Європейський Союз прагне надати державам-членам можливість ефективно заборонити російські постачання скрапленого газу без запровадження нових енергетичних санкцій, пише Bloomberg. Згідно з документом, з яким ознайомилося агентство Bloomberg, міністри енергетики блоку готові схвалити пропозицію, яка дасть урядам країн-членів змогу тимчасово заборонити російським експортерам заздалегідь резервувати потужності інфраструктури, необхідні для постачання.

Хоча окремим урядам, як і раніше, знадобляться консультації, у тому числі з іншими країнами ЄС та Європейською комісією, для використання цього механізму, цей інструмент може продовжувати скорочувати потік енергоносіїв із Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні