Категорія
Новини
Дата

Європейські ритейлери економлять електроенергію та готуються скоротити години роботи взимку

Європейські ритейлери через зростання рахунків за електроенергію почали економити на освітленні вітрин та реклами, а також розглядають можливість скорочення годин роботи магазинів взимку, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Австрійська філія багатонаціональної роздрібної мережі SPAR Group скорочує години освітлення для реклами на вітринах та за межами своїх більш ніж 1500 магазинів по всій країні. Цей крок зменшить споживання енергії ритейлером на 1 млн кВтг на рік, скільки грошей це заощадить – невідомо.
  • Минулого місяця глава найбільшого у Франції продовольчого ритейлера Leclerc попередив, що може скоротити години роботи своїх магазинів, щоб упоратися з нестачею електроенергії. 
  • Французький оператор супермаркетів Carrefour нещодавно підписав з національним оператором енергосистеми RTE домовленість про скорочення споживання електроенергії у своїх магазинах у періоди високого попиту.
  • Деякі роздрібні продавці, зокрема бельгійські Colruyt та Ahold, можуть бути частково захищені від потенційних збоїв і більш високих витрат завдяки вже існуючим програмам, що економлять електроенергію.

Контекст

З початку російського вторгнення від енергомережі відключилося 6,5 млн українських споживачів. Згодом ЄС дозволив Україні вдвічі збільшити експорт електроенергії на європейський ринок з 30 липня. Наприкінці липня пропускна спроможність міжсистемного зʼєднання енергомереж України та Румунії зі Словаччиною збільшилася зі 100 МВт до 250 МВт, повідомляв The Atlantic Council

Завдяки імпорту дешевої української електроенергії споживачі з Центральної та Східної Європи, можливо, вже до кінця року почнуть платити за електроенергію менше. Через війну з Росією спотові ціни на електрику в Україні зараз у рази нижчі, ніж на сусідніх ринках. Наприклад, спотова ціна в Україні 30 липня становила €71 за МВтг, а в Румунії – €494 за МВтг. Експорт дешевої української електроенергії позначиться на ринку ЄС не одразу: пропускна спроможність міжсистемних зʼєднань наразі мала. Проте вже цієї зими, коли вона збільшиться до 1,5 ГВт з Угорщиною, Румунією та Словаччиною, а також до 1 ГВт із Польщею за окремою лінією, ефект стане відчутним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні