Категорія
Новини
Дата

Facebook, Twitter і Google погрожують припинити роботу в Гонконзі. Причина – заплановані зміни до закону про захист даних

1 хв читання

Компанії Facebook, Twitter і Google попередили Гонконг, що припинять роботу в місті, якщо уряд внесе зміни до закону про захист персональних даних, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Уряд Гонконгу планує ввести нові правила по боротьбі з доксингом. Згідно з ними, працівникам Facebook, Twitter і Google загрожує кримінальне переслідування – до пʼяти років вʼязниці і штраф у розмірі $128 800, якщо у соцмережах зʼявлятимуться пости з чужими особистими даними. Нові правила можуть обмежити свободу слова і зробити злочином навіть «невинні акти обміну інформацією в інтернеті».
  • Єдиний спосіб для компаній уникнути санкцій, якщо введуть нові правила, перестати працювати і інвестувати в Гонконзі, повідомляє Азійська інтернет-коаліція.

Контекст

Користувачі соцмереж поширювали чужі особисті дані в 2019 році під час протестів в Гонконзі: вони публікували імена, фотографії, домашні адреси поліцейських та інформацію про їх сімʼї. На правоохоронців почали здійснювати напади. Приводом до протестів стала ухвалена поправка до закону, яка дозволяла екстрадувати людей з Гонконгу до материкового Китаю. Пізніше протестувальники почали вимагати демократичних реформ та розслідування випадків насильства силовиків. Протести в Гонконзі перетворилися в широкий продемократичний та антикитайський рух.

Щоб уникнути подібних заворушень у майбутньому, влада Китаю ухвалила закон про нацбезпеку Гонконгу. В результаті китайська влада отримала право в обхід місцевого уряду карати за дії, які загрожують національній безпеці Китаю. Після ухвалення закону Google, Facebook, Twitter та інші американські компанії заявили, що не будуть обробляти запити від влади на видалення інформації користувачів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні