Категорія
Новини
Дата

ФБР арештувало підозрюваного у справі про злив секретних документів. Що про це відомо

Співробітники ФБР арештували 21-річного службовця ВПС США Джека Тейшейру у справі про витік секретних документів Пентагону та американської розвідки. Про це спецслужба оголосила напередодні. За словами генпрокурора Мерріка Гарланда, Тейшейра постане перед окружним судом.  

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Співробітники ФБР взяли військового під варту після обшуку в його будинку в Норт-Дайтоні, штат Массачусетс. 
  • Йому планують висунути звинувачення у незаконному вилученні, зберіганні та передачі секретної інформації щодо національної безпеки.
ФБР арештувало підозрюваного у справі про злив секретних документів. Що про це відомо /Фото 1

Джек Тейшейра. Фото з соцмереж

  • Кожен документ, який був опублікований, фігуруватиме у справі як окремий пункт обвинувачення, зазначає The New York Times. За кожним з яких підозрюваному загрожуватиме позбавлення волі на строк до 10 років. 
  • Агентство Reuters заявило, що вивчило понад 50 секретних документів, але загалом їх могло бути понад 100.
  • У ЗМІ та соцмережах шириться відео затримання підозрюваного.

Контекст

На початку квітня NYT написала про ймовірний витік секретних документів Пентагону, які зʼявилися у соцмережах. Високопоставлений представник американської розвідки назвав витік «кошмаром для групи «Пʼяти очей», маючи на увазі США, Велику Британію, Австралію, Нову Зеландію та Канаду, які активно обмінюються розвідувальною інформацією.

Як виявилося, Джек Тейшейра публікував численні секретні документи у закритому чаті на геймерській платформі Discord. Першоджерелом витоку нібито стала група з назвою Thug Shaker Central, куди входило 20–30 осіб. 

Наприкінці 2022 року Тейшейра почав публікувати в Thug Shaker Central розшифровки секретних розвідувальних документів. А з часом – викладав фотографії документів, які зрештою й потрапили у відкритий доступ. Журналісти вирахували його за цифровими слідами.

Минулого тижня Мінюст відкрив офіційне кримінальне розслідування після звернення Пентагону, яке назвало витік «навмисним злочинним актом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні