Cимвол ЦРУ на підлозі штаб-квартири, в Ленглі, штат Вірджинія. /Shutterstock
Категорія
Світ
Дата

Контрнаступ ЗСУ, кількість загиблих у війні, інформатори США в Росії. Що світові ЗМІ пишуть про витік секретних документів

Cимвол ЦРУ на підлозі штаб-квартири, в Ленглі, штат Вірджинія. Фото Shutterstock

8–9 квітня зі шпальт світових ЗМІ не сходила новина про витік секретних американських документів, які містять таємну інформацію про війну Росії в Україні та діяльність друзів та ворогів Штатів. Forbes пропонує огляд світової преси, щоб розповісти про те, що відомо наразі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що сталося і коли?

У четвер, 6 квітня, видання New York Times уперше повідомило про появу в мережі вразливих і таємних документів з американських держструктур. У засекречених документах була інформація про нарощення української потужності за сприяння США і НАТО для наступу ЗСУ навесні.

Спершу вони зʼявилися в Twitter і Telegram, але, за словами військових експертів і аналітиків, очевидні сліди втручання. Таким чином, російська пропаганда намагалася поширити дезінформацію про реальні втрати своєї та української армій.

Пізніше в CNN і Wall Street Journal написали про те, що ці документи були в мережі задовго до того, як в соцмережах зʼявилися ті підроблені версії, про які почали повідомляти ЗМІ.

У січні цього року непомітно для зовнішнього світу у невеликій групі (трохи більше 12 людей) соцмережі Discord анонімний учасник почав постити фото докуметів, багато із яких мали позначку «надсекретно». В цих документах була інформація про війну в Україні, перехоплені розмови американських союзників та ворогів.

Кілька сотень фотографій таких документів залишалися у групі без особливої уваги до початку березня, коли інший учасник групи перепостив кілька десятків цих фото до групи з більшою аудиторією. Вже звідти принаймні 10 файлів мігрували до ще більшої спільноти – групи прихильників гри Minecraft.

У середу російський пропагандистський акаунт у Telegram опублікував помітно відредаговану версію одного з документів разом із кількома оригінальними фото.

Арік Толер, голова досліджень і навчання в Bellingcat, розповів, що звʼязався з трьома учасниками тієї групи в Discord, де документи зʼявилися вперше. За його словами, члени групи бачили сотні засекречених документів до того, як групу повністю вичистили. Більшість членів спільноти живе в США, а особу того, хто злив у групу секретні файли, не встановлено.

Американський чиновник у коментарі CNN сказав, що оригінальні злиті фото показують справжні і непідроблені документи Пентагону та інших американських спецслужб. Департамент юстиції США розпочав розслідування щодо витоку. Американські слідчі серйозно ставляться до витоку і вже намагаються знайти злиті документи та шляхи такого витоку.

Які секрети розкривають документи?

Документи свідчать, що Сполучені Штати шпигували не лише за ворогами, а й за друзями. Детально про це розповідає CNN і NYT.

Компромат на друзів

CNN переглянуло 53 злитих документи, що були створені між серединою лютого і початком березня.

В одному документі сказано, що Штати шпигували за Володимиром Зеленським, хоча, за словами близького до українського президента джерела, це нікого не здивувало. Але в інших злитих документах була значно більш чутлива для України інформація:

  • дані про типи важкого озброєння, які є в арсеналі девʼяти українських бригад;
  • точні деталі про те, як швидко Україна виснажує свої запаси боєприпасів до ППО;
  • рівень захисту конкретних обʼєктів критичної інфраструктури;
  • подробиці про те, скільки танків, артилерії та авіації є в України.

Крім того, в мережу потрапив документ, в якому в найменших деталях передано розмову двох старших чиновників нацбезпеки Південної Кореї про занепокоєння Ради нацбезпеки країни проханням США надати їм боєприпаси.

Згідно з цією розмовою, Корею непокоїть те, що ці боєприпаси насправді підуть не Штатам, а Україні, а це порушить політику Сеулу про ненадання летальної допомоги країнам у стані війни. Один із чиновників запропонував обійти цю політику і просто продати боєприпаси Польщі.

А злитий розвідувальний звіт про Ізраїль обурив Єрусалим. У цьому звіті ЦРУ сказано, що головне розвідувальне агентство Ізраїлю Моссад заохочувало антиурядові протести і навіть «кілька разів прямо закликало до [таких] дій».

А в документі під назвою «Ізраїль: шляхи до надання летальної допомоги Україні» написано, що Єрусалим «ймовірно, розгляне можливість надати летальну допомогу Україні під більшим тиском США або через псування відносин із Росією».

Секрети ворогів

Якщо говорити про ворогів США, то злиті документи стосуються переважно Росії, але також Китаю.

Згідно з одним зі звітів, Китай може використати удари України по цілям глибоко в Росії «як можливість представити НАТО агресором і збільшити допомогу Росії, якщо вважатиме удари достатньо значними».

Але особливо чутлива інформація, що потрапила в мережу, стосується проникнення США в російський уряд. Наприклад, Штатам вдалося дізнатися про оцінку російським хакером для ФСБ газової інфраструктури Канади, постачання російським міноборони боєприпасів «вагнерівцям» і плани російської розвідки організувати антизахідну і антиукраїнську кампанії в Африці.

Велику кількість цієї інформації про Росію американцям вдалося зібрати завдяки перехопленням розмов, що може змусити росіян переглянути і вдосконалити свої канали звʼязку.

А от мапи пересування російських військ і дані про можливості росармії, які теж було злито, вдалося дістати завдяки конфіденційним джерелам, іншими словами, інформаторам. Тепер американські чиновники бояться, що ці джерела можуть бути в небезпеці.

Документи свідчать, що США вдалося перехопити російські плани щодо ударів по теплоелектростанціям, електричним підстанціям, залізничним шляхам і мостам в Україні.

У документах також відображено занепокоєння США з приводу ПВК «Вагнер». У них говориться по поновлення набору російських вʼязнів на війну в Україну, «незмінний вплив лідера ПВК на Путіна» і збільшення присутності «вагнерівців» у Африці і на Гаїті.

Переглянули ЗМІ і оригінальне фото документу про втрати російської та української армій, яке російські пропагандисти змінили. В справжньому американському звіті сказано, що, станом на лютий, російські сили втратили від 189 500 до 223 000 солдатів, серед яких 43 000 вбитими. ЗСУ втратили від 124 500 до 131 000 військових включно із 17 500 полеглими.

Оцінювати втрати на полі бою завжди важко, тому американські чиновники неохоче оприлюднюють свої оцінки людських жертв.

Реакція союзників США та наслідки витоку

WSJ повідомляє, що, за словами деяких чиновників, такий витік конфіденційної інформації може виявитися найбільш руйнівним за останні кілька десятиліть і мати три основні негативні наслідки.

  1. Ускладнення проведення українського весняного наступу.
  2. Союзники не так охоче будуть ділитися чутливою інформацією з американським урядом.
  3. Розкриття американських інформаторів у Росії та інших ворожих країнах.

Після розголосу про витік старші чиновники Пентагону заборонили поширення будь-якої розвідувальної інформації, що може свідчити про паніку серед військових лідерів. Це неабиякий удар по репутації США.

За даними CNN, європейські чиновники розвідки стурбовані через те, що обмеження доступу союзників до розвідданих США може залишити їх у темряві. Багато злитих документів були позначені як такі, що не призначені для іноземних союзних урядів, але інші документи союзники могли отримати за потреби.

Радник Володимира Зеленського Михайло Подоляк в пості в Telegram сказав, що Росія навряд причетна до того витоку оригінальних документів. «Якщо у вас є робочий канал отримання розвідданих із Пентагону, ви не станете його руйнувати заради одноденного інформаційного приводу».

Він додав, що поширення інформації про витік – це спроба Росії відвернути увагу від підготовки України до наступу й «посіяти сумніви і взаємні підозри» між Києвом та його партнерами

Тим не менш, Зеленський сказав CNN, що наказав вжити нових жорстких заходів щодо несанкціонованого розкриття військової інформації.

Ізраїльський премʼєр-міністр Беньямін Нетаньяху назвав звіт «неправдивим і безпідставним».

Сеул був стриманий у своїй реакції і сказав, що планує обговорити «порушені витоком питання» з Вашингтоном.

Союзники США оцінюють шкоду від витоку, щоб дізнатися, чи їхні власні джерела й методи під загрозою.

«Ми очікуємо, що найближчими днями США поділяться з нами своєю оцінкою заподіяної шкоди, але ми чекати не можемо, тому робимо власну, – сказав один чиновник із країни, яка входить до розвідувального альянсу Five Eyes, що складається із відповідних структур США, Австралії, Канади, Нової Зеландії і Великої Британії. – Ми вивчаємо документи, щоб визначити, чи не до нашої колекції належать якісь із цих розвідданих».

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні